תרופות אנטיפסיכוטיות הוכחו כמכריעות בהקלת תסמינים פסיכוטיים של סכיזופרניה, ההזיות, מחשבות השווא וחוסר התכליתיות, אך הן אינן עולות בקנה אחד בהקלת התסמינים ההתנהגותיים של ההפרעה.
גם כאשר חולי סכיזופרניה חופשיים יחסית מתסמינים פסיכוטיים, רובם עדיין מתקשים ליצור תקשורת, לסגל מוטיבציה, לטפל בעצמם וליצור ולחזיק במערכות יחסים עם אחרים.
בנוסף, היות והחולים במחלה זו נמצאים במהלך השנים הקריטיות של החיים ליצירת קריירה, גילאי 18 עד 35, הם נוטים פחות להשלים את ההכשרה הנדרשת לעבודה מיומנת. כתוצאה מכך, רוב האנשים עם סכיזופרניה סובלים לא רק מקשיי חשיבה ורגש, אלא הם חסרים גם כישורים חברתיים וניסיון עבודה.
טיפולים פסיכולוגיים מסייעים באופן משמעותי לבעיות פסיכולוגיות, חברתיות ותעסוקתיות, והם יעילים לתסמינים חמורים של המחלה כמו גם לתסמינים חמורים פחות.
צורות רבות של טיפולים פסיכולוגיים זמינות עבור אנשים הסובלים מסכיזופרניה, ורובן מתמקדות בשיפור התפקוד החברתי של המטופל, בין אם במסגרת שיקום בבית חולים או בקהילה, בבית או בעבודה. זמינות שיטות הטיפול השונות משתנה ממקום למקום.
שיקום נפשי
בהגדרה רחבה, שיקום כולל מגוון נרחב של טיפולים שאינם רפואיים לאנשים עם סכיזופרניה. תכניות השיקום מדגישות הכשרה מקצועית וחברתית אשר נועדה לסייע לחולים ומטופלים לשעבר להתגבר על קשיים בתחומים אלו.
התכניות כוללות ייעוץ מקצועי, הכשרה מקצועית, כישורי פתרון בעיות, התמודדות עם כספים, שימוש בתחבורה ציבורית והכשרת מיומנויות חברתיות. גישות אלו חשובות להצלחת הטיפול הקהילתי בסכיזופרניה, היות והן מספקות למטופלים את הכישורים הדרושים על מנת לנהל חיים יצרניים מחוץ לגבולות המוגנים של מרכזי שיקום לבריאות הנפש.
פסיכותרפיה בודדת
פסיכותרפיה פרטנית כרוכה בהסדר טיפולי קבוע של שיחות בין המטופל לבין איש מקצוע בבריאות הנפש כגון פסיכיאטר, פסיכולוג, או עובד סוציאלי.
הטיפולים מתקיימים במסגרת שיקום נפשי, והמפגשים מתמקדים בבעיות בהווה או בעבר, בחוויות, מחשבות, רגשות או מערכות יחסים.
באמצעות שיתוף בחוויות עם אדם אמפתי מיומן, דיבור על העולם הפנימי של המטופל עם אדם אחר, אנשים עם סכיזופרניה יכולים בהדרגה להבין יותר את עצמם ובעיותיהם. הם יכולים אף ללמוד להבדיל בין מציאות אמיתית לבין מציאות מעוותת.
מחקרים אחרונים מצביעים על כך שפסיכותרפיה תומכת מנחת מציאות אישית וגישות קוגנטיביות התנהגותיות, מלמדות התמודדות וכישורי פתרון בעיות, והן מועילות למטופלים עם סכיזופרניה.
יחד עם זאת, טיפול או שיקום פסיכולוגי אם תרצו אינו מהווה תחליף לתרופות אנטי פסיכוטיות, והוא מועיל ביותר ברגע שהטיפול התרופתי הראשון מקל על התסמינים הפסיכוטיים של המטופל.
שיקום משפחתי
לעיתים קרובות מאוד, מטופלים עם סכיזופרניה משתחררים ממסגרת השיקום לטיפול במסגרת המשפחה, לכן חשוב כי בני המשפחה ילמדו הכל על סכיזופרניה ועל תהליך השיקום ויבינו את הקשיים והבעיות הקשורים למחלה.
מסגרת שיקום בה לומדים בני המשפחה מועילה להם למזעור סיכוי הישנות המחלה, למשל, באמצעות שימוש בשיטות טיפול שונות, ומודעות לסוגים השונים של שירותי שיקום וטיפול משפחתי הזמינים עבורם בתקופה שלאחר האשפוז.
מסגרת שיקום משפחתי מלמדת את בני המשפחה שיטות התמודדות שונות ומיומנויות לפתרון בעיות, והיא מסייעת למשפחות להתמודד באופן יעיל יותר עם יחס המטופל אליהם ועם יחסם אליו, ותורמת לתוצאות משופרות עבור המטופל.
קבוצות לשיקום עצמי
קבוצות אלו מסייעות למטופלים הסובלים מסכיזופרניה ובני משפחתם והן נפוצות יותר ויותר. הן מונחות על ידי מטפל מקצועי ומספקות לחברי הקבוצה תמיכה הדדית מתמשכת, כמו גם נחמה בידיעה שאינם ניצבים לבדם בפני הבעיות.
קבוצות שיקום עצמי משרתות גם את הפונקציות החשובות האחרות של תהליך השיקום. משפחות שעובדות יחד יכולות לשמש תמיכה למחקר הדרוש ותכניות בתי חולים וטיפול קהילתי לשיקום נפשי. כשהמטופלים פועלים כקבוצה ולא בנפרד, הם מגיעים ליכולת טובה יותר להפגת הסטיגמה הסובבת את תחום בריאות הנפש ומסבים את תשומת הלב הציבורית לאפליה נגד חולי נפש.