שיקום לילדים מספק סביבה טיפולית לילדים בכל הגילאים מלידה ועד גיל 21, ונועד לסייע להם ולבני משפחותיהם להסתגל לשינויים לאחר פציעה, מחלה או טראומה.
בין היתר כולל השיקום שירותי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק, המתבצעים במרפאות פרטיות, בבית המטופל או במסגרת אשפוז בבתי חולים.
הצוות השיקומי כולל רופא ילדים, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט, קלינאי תקשורת, מורים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים, אשר עובדםי בשיתוף פעולה על מנת להעריך את צרכי הילד ויכולותיו ולבנות להכין תכנית שיקום מותאמת אישית לטיפול במגוון נרחב של תסמינים ואבחנות, מתוך מטרה למקסם את יכולת הילדים לתפקד בתוך המשפחה והחברה, לשפר את יכולות הלימודים והתקשורת, וליהנות מפעילויות פנאי.
שיקום במסגרת אשפוז
האשפוז נועד לילדים הסובלים ממצבים כגון פגיעה בינונית עד חמורה במוח, פגיעה בעמוד השדרה, דלקות מוחיות או לאחר ניתוח או טיפול אחר המשפיע על יכולת התפקוד. הילד מטופל בבית החולים על ידי צוות שיקום המורכב ממומחים, על מנת לוודא כי כל צרכיו נענים, עד שיבה לתפקוד מלא.
הצוות ממליץ על תכנית טיפול המותאמת אישית לילד, תוך התייעצות עם בני המשפחה, והילד מקבל את הטיפול בשיקום מידי יום, בדרך כלל בבוקר ואחר הצהריים עד לשיפור התפקוד.
מידי יום נסקרת התקדמות הילד ומתקיימים דיונים לגבי התקדמותו, צפי לעתיד ומענה לשאלות ההורים. הצוות מקיים אף מפגשים משפחתיים שבועיים על מנת לסקור את התקדמות הילד.
מרפאת שיקום
במרפאה שיקומית ניתן לטפל במגוון נרחב של בעיות המשפיעות על תפקוד ילדים, הזקוקים למעקב לאחר שהות במסגרת אשפוז שיקומי, כגון לאחר פגיעה מוחית, פגיעה בעמוד השדרה, שבץ, או מחלות מולדות כגון שדרה שסועה, שיתוק מוחין, או איבר חסר או קצר.
במסגרת השיקום, הילד נפגש עם צוות שיקום הכולל רופא, מרפא בעיסוק, פיזיותרפיסט, קלינאי תקשורת, עובד סוציאלי, פסיכולוג ודיאטנית, בהתאם לצרכי הילד. צוות השיקום ממליץ על טיפולים הכוללים שימוש בציוד מיוחד, קיבוע, מדרסים וניתוח, אשר נועדו לשפר את יכולת הילד ללכת, לנוע ולהפעיל את הידיים והרגליים.
מצבים רפואיים המטופלים במסגרת שיקום
מסגרת השיקום נועדה לשרת את הצרכים המורכבים של ילדים שעברו טראומה, פציעה או מחלה, בביתם או במסגרת אשפוז בבית החולים. חלק מהמצבים המטופלים כוללים:
פגיעה בעמוד השדרה
פגיעה זו עלולה לנבוע כתוצאה מטראומה, זיהום או גידול. עמוד השדרה שולט על תנועת הידיים והרגליים, והשרירים המסייעים לנשימה, תלוי בחלק עמוד השדרה שנפגע. צוות השיקום מעריך את מצב הילד וממליץ על דרכים לטפל במצבו ולשפר את יכולת התפקוד שלו.
ההתמקדות היא בשיפור הכוח, הגמישות והיכולת להניע את הידיים והרגליים, כמו גם לסייע לו לבצע פעולות יומיומיות דוגמת הלבשה ואכילה, התמודדות עם שליטה בתפקוד המעיין ושלפוחית השתן, והפחתת נוקשות השרירים.
שיתוק מוחין
מצב זה נגרם על ידי פגיעה מוחית המשפיעה על טונוס השרירים של הילד. הקושי הוא בהזזת הידיים והרגליים באופן מתואם, אשר מוביל לבעיות בריאות אחרות כגון בעיות ראייה, שמיעה, דיבור ולמידה.
הצוות השיקומי מכין תכנית טיפול שנועדה לשפר את התפקוד של הילד ובריאותו הכללית. הטיפולים עשויים לכלול טיפול בציוד מיוחד, מדרסים, ניתוחים ותרופות להרגעת וחיזוק השרירים.
זעזוע מוח
פציעה קשה בראש עלולה לגרום נזק למוח הילד ולהוביל לבעיות הליכה, הזזת ידיים ורגליים, דיבור וחשיבה. הצוות השיקומי מעריך את הילד ובודק את אופן פעולת מוחו, ומתווה תכנית שיקום אשר נועדה לסייע לו להשיב את יכולת התפקוד ככל הניתן, כולל תפקוד בבית הספר ובחיים החברתיים.
בעיות תפקוד הקשורות לסרטן. מספר סוגי טיפולים בסרטן עלולים לגרום לבעיות הליכה, ביצוע פעילויות יומיומיות כגון הלבשה, דיבור וחשיבה. צוות השיקום מתמקד בשיפור התנועה של הילד, הכוח, הגמישות, התקשורת והקלה על נוקשות שרירים. בנוסף, מייעץ הצוות לבני המשפחה על שימוש בציוד אשר נועד לסייע לילד לשוב לבית הספר ולחיים החברתיים.