פיזיותרפיה בבית לבעיות ברצפת האגן

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

רצפת האגן תומכת ברקמת שרירים, ברחם ואברי הרביה. בעיות ברצפת האגן יחסית נפוצות בקרב נשים, אך קיימות גםפיזיותרפיה בבית לבעיות ברצפת האגן בגברים בפרט לאחר ניתוח ערמונית. עם העלייה בגיל, בשל לידות ומסיבות נוספות, חולשת רצפת האגן עשויה לגרום לתופעות כגון בריחת שתן ולעיתים גם חוסר נוחות ושליטה חלקית בפעולות המעיים. פיזיותרפיה בבית יכולה לסייע במידה ניכרת לסובלות (או לסובלים) מבעיות ברצפת האגן.

פיזיותרפיה לבעיות ברצפת האגן כאלטרנטיבה לניתוח או לשיקום לאחר ניתוח

פיזיותרפיה בבית לבעיות ברצפת האגן מקובלת בעיקר בקרב נשים, בשלל גילאים. מדובר בתרגול גופני ממוקד, עם דגש על רצפת האגן, קבלת שליטה טובה יותר על הסוגרים וכן שיפור השרירים הפועלים במערכת העיכול. הפיזיותרפיה יכולה להתאים בשני מצבים עיקריים:

  1. פיזיותרפיה למניעת התערבות ניתוחית – מדובר בסוג של טיפול שמרני, שנועד להחזיר את רצפת האגן למצב תקין, להפסיק או להפחית מאוד את בריחת השתן, כך שאין צורך בניתוח.
  2. פיזיותרפיה לאחר התערבות ניתוחית – לאחר ניתוח לטיפול ברצפת האגן, הפיזיותרפיה מסייעת להחלמה, מאפשרת הפחתת כאבים, חיזוק שרירים, שיפור איכות השינה וחזרה מהירה יותר לשגרה.

פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הליבה

היחלשות של רצפת האגן נוצרת מסיבות שונות, אחת המרכזיות שבהן היא הריונות ולידות. רצפת האגן היא התומכת ברחם ובעובר ההולך וגדל. ההריונות משפיעים על הגוף כולו ותרגול גופני יכול לסייע בצורה ניכרת. כדאי לדעת שפיזיותרפיה בבית כחלק מטיפול ברצפת האגן מתייחסת לכך כאל חלק משרירי הליבה. בשנים האחרונות הולך ומתברר כי לצד שרירי הבטן, גם שרירים עמוקים וכל אזור רצפת האגן משפיעים על היציבה והתפקוד שלנו, ברמה הכי עמוקה, בנוסף לשרירי הגב התחתון וכן השרירים שסביב הריאות שנחשבים לשרירי ליבה החיוניים ליציבות הגוף כולו.

במהלך הפיזיותרפיה, ניתן להתייחס לכל מערך היציבה הזה ולחזק את שרירי הליבה כך שנפטרים מבעיות ברצפת האגן, משפרים את היציבה כולה, מפחיתים כאבי גב ולפעמים גם דברים נוספים כגון שיווי משקל בלתי מספק, אי נוחות במערכת העיכול וכדומה. כדאי להוסיף שכל אישה יכולה להפיק תועלת מחיזוק רצפת האגן, לא משנה מתי החלו להופיעו אותן בעיות מטרידות ברצפת האגן. לא חייבים לחכות לשם כך להמתין לסיום תקופת ההריונות והלידות. תרגילי חיזוק ופיזיותרפיה ביתית יכולים להתאים גם כחלק מהכנה ללידה.

ניתן כמובן להיעזר בכך כתחליף לניתוח, לאחר לידות וניתוחים ואף עקב שינויים של גיל המעבר. לאחר גיל המעבר, גדלים הסיכויים לסבול מאי נוחות, בריחת שתן, תדירות מוגברת להטלת שתן, תחושה של התרוקנות חלקית גם לאחר ביקור בשירותים וכדומה. בנוסף, גם לאחר ניתוח, ניתוח בטן, ניתוח פרוסטטה, ניתוח רצפת האגן, הפיזיותרפיה בבית יכולה להשיג תוצאות מצוינות, הן לצורך זירוז החלמה, הן לצורך הפחתת צלקות והן לצורך שיפור השינה, הפחת כאב ועוד.

האם פיזיותרפיה בבית לבעיות ברצפת האגן כרוכה בכאבים?

אזור רצפת האגן הינו בעל חשיבות יתרה בשליטה על הסוגרים, כיווץ והרפיה, התרוקנות ויציבה. בעיות ברצפת האגן יכולות להיות מלווה לא רק בבריחת שתן או צואה אלא גם לגרום כאבי גב ואף כאבים בזמן קיום יחסי מין. חשוב להדגיש כי הפיזיותרפיה עצמה לרוב איננה כואבת אך בחלק מהתרגילים אפשרית אי נוחות קלה שחולפת מהר. ישנם פיזיותרפיסטים שמלווים את התרגול עם מכשיר ביופידבק, שעוזר להקנות שליטה טובה על רצפת האגן וחיזוק השרירים התומכים והיציבה. חלק מהתרגילים נועדו לדמות מעין עצירת שתן או התאפקות, וניתן ורצוי לתרגל זאת גם מעבר לפגישות עם הפיזיותרפיסט/ית.

מקורות ולקריאה נוספת:

5 Things to Know about Pelvic Floor Physiotherapy


https://www.csp.org.uk/publications/personal-training-your-pelvic-floor
https://medlineplus.gov/ency/article/003975.htm

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה

פציעות ספורט הן, לצערנו, דבר נפוץ מאוד. למעשה ניתן לומר ללא חשש כי אין ספורטאי, חובב או מקצועי, שלא חווה או יחווה פציעת ספורט זו או אחרת במהלך הקריירה. חלק מהפציעות מתרחשות בהפתעה, כפגיעה אקוטית מסיבה זו או אחרת, ואחרות מתבססות עם הזמן לאחר תהליך שחיקה ממושך. לפעמים הפציעה משביתה אותנו לגמרי, ולפעמים היא מאוד ממוקדת וספציפית ויוצרת אי-נוחות וקושי אך לא השבתה מלאה מהאימונים. 

לקריאת המאמר »
כאב
כיצד להתמודד עם כאבי ראש כרוניים: מדריך מעמיק

כאב כרוני מוגדר ככאב מתמשך הנמשך יותר מ-12 שבועות. זה יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל מצבים בריאותיים בסיסיים, פציעות או אפילו מתח. כאבי ראש כרוניים, במיוחד, יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והתפקוד היומיומי של האדם.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!