שיקום בבית המטופלת אחרי ניתוח ברצפת האגן

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

רצפת האגן איננה איבר מסוים כי אם שילוב של רקמה, שרירים ועצבים אשר תומכים ביחד באיברים פנימיים שבאגן. ניתוחשיקום בבית לאחר ניתוח ברצפת האגן ברצפת האגן הינו פרוצדורה מקובלת למדי (בקרב נשים) ושיקום מסייע מאוד בתהליך ההחלמה ואף בקיצור משך הזמן עד לחזרה לשגרה. כיום, את השיקום ניתן לבצע בבית, מה שמקל מאוד על המטופלות, חוסך זמן, מייתר נסיעות מתישות ומאפשר חזרה לאיכות חיים טובה יותר.

כמה זמן עתיד להמשך הליך השיקום בבית?

ניתוח ברצפת האגן יתבצע כאשר טיפול שמרני וחיזוק רצפת האגן לא הביאו לתוצאות טובות מספיק. כאשר האישה סובלת אי נוחות, כאבים, דליפות שתן וכדומה, יתבצע ניתוח שיכול להיעשות בגישה ווגינלית או בפתיחת בטן (רגילה או זעיר פולשנית). הניתוח נעשה או בהרדמה מקומית או בהרדמה כללית ולאחר התאוששות מספקת ניתן וכמובן רצוי להתחיל בשיקום.

משך הזמן שבו נעשה שיקום בבית לאחר ניתוח ברצפת האגן תלוי בגורמים שונים. בין היתר הדבר תלוי בשיטת הניתוח, במצב הכללי של האישה, ביכולת התפקוד, אופי הכאבים ועוד. תהליך ההחלמה לרוב לא יפחת משלושה שבועות או חודש אך עשוי להמשך תקופה ארוכה יותר, עד כחודשיים שלושה. קשה להעריך מראש כמה זמן ייקח השיקום, שכן ההחלמה הינה אינדיבידואלית.

על פיזיותרפיה ועל שיקום פיזי

שיקום ביתי יכול לכלול ליווי ותמיכה רגשית על ידי עובדת סוציאלית, אך לא כל אישה תזדקק לכך. במידה והמטופלת לא מרגישה צורך בתמיכה רגשית או פסיכולוגית, שמים את הדגש על השיקום הפיזי ותרגול של פיזיותרפיה. מטרת העל היא לחזק את שרירי רצפת האגן. הדבר נעשה על ידי תרגילים ממוקדים, תחילה בליווי פיזיותרפיסטית ולאחר מכן גם בצורה עצמאית. הפעלת השרירים בשילוב תרגילי נשימה יכולים להאיץ את ההחלמה ואף לסייע בשיכוך תופעות הלוואי שלאחר הניתוח ברצפת האגן.

השאיפה היא להקפיד על ביצוע התרגילים לפי הנחיית הפיזיותרפיסטית (או הפיזיותרפיסט), עד למצב שבו מצליחים לבצע תרגול יום יומי. במידה הצורך, משלבים גם תרגילים לחיזוק שרירים מייצבים נוספים וכן תרגול אירובי. נמצא כי פעילות גופנית במידה הנכונה מזרזת החלמה, מפחיתה כאבים ואף מחזקת ומשפרת את מצב הרוח. גם איכות השינה משתפרת עקב כך וניתן לחזור יותר מהר לשגרה (פעילות מחוץ לבית, עבודה וכן הלאה).

מתי ניתן לשוב לפעילות סדירה?

זה כמובן מותנה בהמלצת הרופא, אולם לאחר כחודש עד חודש וחצי, ניתן להתחיל לבצע פעילות גופנית מתונה, מעבר לפיזיותרפיה. לדוגמא, תרגילים מסוימים מתחום היוגה והפילאטיס. למעשה, חלק מהפיזיותרפיסטים משלבים תרגילים כאלה מוקדם יותר. גם הליכות הן פעילות רצויה ואפשר לבצע פעילויות נוספות, ללא מאמץ יתר, כגון רכיבה על אופני כושר בבית או בחוץ, שחיה וכדומה. מומלץ בשלב זה עדיין לא לבצע פעילות מאומצת, הרמת משאות כבדים, פעילות אירובית מאומצת מדי, עבודה עם מכשיר כושר במכון הכושר וכדומה. לפעילות בחדר כושר או תרגול פיזי מאומץ יש לחזור בהדרגה. חשוב במיוחד להימנע מתרגילים שבהם מבצעים כיווצים חזקים של הבטן או כל תנועה שמעלה לחץ תוך בטני בצורה חדה. מומלץ להימנע מעבודה עם משקולות כבדים מדי, ללא התייעצות עם פיזיותרפיסט מוסמך או הרופא המטפל.

בהליכי שיקום בבית גם הפן התזונתי מקבל התייחסות

שיקום בבית לאחר ניתוח רצפת האגן יוכל להתנהל בצורה טובה גם על ידי מתן דגשים תזונתיים. כדאי לשים דגש על שתיית הרבה מים וצריכת סיבים תזונתיים, שעוזרים לעיכול. בנוסף, מומלץ להקפיד על שילוב של פעילות ואכילה נכונה בכדי לשמור על משקל תקין. כל אלה מסייעים ועוזרים גם להפחתת כאבים שלאחר הניתוח.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.nuffieldhealth.com/article/life-after-pelvic-organ-prolapse-surgery-recovery
https://www.healthgrades.com/right-care/pelvic-prolapse-surgery/what-to-expect-during-recovery-after-pelvic-prolapse-surgery

Long term post-operative care following continence surgery

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה

פציעות ספורט הן, לצערנו, דבר נפוץ מאוד. למעשה ניתן לומר ללא חשש כי אין ספורטאי, חובב או מקצועי, שלא חווה או יחווה פציעת ספורט זו או אחרת במהלך הקריירה. חלק מהפציעות מתרחשות בהפתעה, כפגיעה אקוטית מסיבה זו או אחרת, ואחרות מתבססות עם הזמן לאחר תהליך שחיקה ממושך. לפעמים הפציעה משביתה אותנו לגמרי, ולפעמים היא מאוד ממוקדת וספציפית ויוצרת אי-נוחות וקושי אך לא השבתה מלאה מהאימונים. 

לקריאת המאמר »
כאב
כיצד להתמודד עם כאבי ראש כרוניים: מדריך מעמיק

כאב כרוני מוגדר ככאב מתמשך הנמשך יותר מ-12 שבועות. זה יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל מצבים בריאותיים בסיסיים, פציעות או אפילו מתח. כאבי ראש כרוניים, במיוחד, יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והתפקוד היומיומי של האדם.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!