כאשר זקנים סובלים מנפילה רצינית, פציעה או טראומה רפואית, הם זקוקים לשהות במרכז שיקום למשך תקופת זמן מסוימת.
שירותי השיקום השונים מוצעים במסגרת אשפוז המוצעת לקשישים בסביבת מגוריהם, או לאנשים המקבלים שירותים במרפאת שיקום, או במרכזי שיקום פיסי, הממוקמים בבתי חולים, בתי דיור מוגן ובתי אבות.
בתכנית שיקום זו, המטופלים עוברים בדרך כלל סדר יום מובנה מאוד. חלק מהיום מוקדש למעקב אחר הטיפול הרפואי שנועד לטפל בבעיות פיזיות מתמשכות, וחלק מהיום כרוך בטיפול פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק על מנת לסייע למטופל לבנו את הכוח והכישורים.
מרכזים אלו מספקים טיפול ופיקוח מסביב לשעון, תוך פיקוח רצוף על ההתקדמות. במקרים מסוימים, תכניות טיפול באשפוז הן בעלות סיכוי טוב יותר להצלחה. סוגי המחלות המטופלות בדרך כלל טוב יותר במסגרת שיקום באשפוז, כוללות:
- ירך שבורה
- פציעת מפרקים או החלפת מפרק
- מצבים נוירולוגיים
- שבץ
- דלקת פרקים של עמוד השדרה ומפרקים אחרים
- פגיעה מוחית
- גידול או סרטן
- טרשת נפוצה
- פגיעה עצבית
- קטיעת אברים.
מטרת השיקום היא לסייע לקשישים להשיב את הפוטנציאל ולמקסם את יכולת התפקוד, לאחר שעברו אירוע משנה חיים.
שיקום פיזיותרפיה לאלצהיימר ודמנציה
פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ושירותי קלינאי תקשורת מועילים מאוד לזקנים הסובלים מדמנציה, כמו גם לבני משפחותיהם ומטפליהם, בשלבים שונים של המחלה. שירותי השיקום מסייעים למטופלים לשפר את יכולת התפקוד לזמן רב ככל הניתן.
התמקדות הפיזיותרפיה לטיפול בדמנציה היא בשיפור שיווי המשקל, כוח השרירים, ניידות והתמודדות עם כאב. מטרה נוספת היא מניעת נפילות. אנשים מבוגרים בכלל, והסובלים מאלצהיימר או דמנציה בפרט, נמצאים בסיכון גבוה יותר לנפילות ובעיות ניידות בשל חולשת שרירים, היסטוריה של נפילות, בעיות הליכה, חוסר איזון ופגיעה קוגנטיבית. פעילות פיזית בטוחה עבורם כוללת פעילות גופנית, שמירה על שיווי המשקל, יכולת הליכה ויכולת להיכנס או לצאת מכיסא או מכונית.
פיזיותרפיסט ומרפא בעיסוק מסייעים לזקנים בשינוי ושיפור סביבתם על מנת שיוכלו לתפקד טוב יותר ובאופן בטוח. שינויים סביבתיים כגון הוספת שלטים על דלתות חדרי האמבטיה ותיוג מגירות גרביים וחולצות, מאפשרים לאדם עם דמנציה לתפקד ברמה הגבוהה ביותר הניתנת זמן רב ככל הניתן.
בשלב האמצעי של אלצהיימר ודמנציה, התנהגויות מאתגרות הן רחצה, עשיית צרכים, הלבשה ואכילה. כל התחומים האלו מטופלים באמצעות מרפא בעיסוק, אשר מספק הדרכה להתמודדות עם מטלות יומיומיות באופן בטוח.
שיקום לנפגעי שבץ מוחי
בשל התקדמות הרפואה המודרנית, שבץ כבר אינו מהווה סכנת חיים, ורוב האנשים המבוגרים הסובלים משבץ מוחי, ממשיכים לחיות עשר שנים נוספות או יותר. במקרים רבים, שבץ מוחי מוביל למחלות כרוניות המשתנות עם הזמן. צוות השיקום, הכולל פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק וקלינאי תקשורת, מלמדים את המטופל לשפר את הגמישות, הכוח, שיווי המשקל והסיבולת.
מטפלים אלו משפרים אף את יכולת הזקנים ללכת, לתקשר ולנהל את חיי היומיום בהתאם לצרכיהם המשתנים עם הזמן. שיקום מועיל לשלב האקוטי של המחלה לאחר השבץ, ומסייע למטופל ולבני משפחתו להתאים את יכולת התפקוד לכל ההשפעות ארוכות הטווח אשר עשויות להתלוות למחלה.
שיקום לאחר נפילות
מרכזי שיקום בטיפול כוללים אף מרפאות למבוגרים שסבלו מנפילות, בהם המטופל מקבל טיפול מפיזיותרפיסט, המבצע הערכה ותכנית התערבות לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה לנפילות. הטיפול כולל התבוננות על הסביבה הביתית על מנת להגביר את הבטיחות וללמד את המטופל כיצד לצמצם סיכונים.
*
משך הטיפול משתנה בהתאם לחומרת המצב והפוטנציאל לשיפור. באופן כללי, ניתן להשיג תוצאות משמעותיות בתוך חודש עד חודש וחצי. יחד עם זאת, המצב משתנה במידה רה בהתאם למטופל, מצבו ומעורבותו בתכנית השיקום.
ראו גם: