שיקום נועד להחזיר אדם לכושר, ולשחזר את יכולותיו. הטיפול נועד להשיב מטופל לחיים נורמאליים לאחר מחלה, או להשיבו למצב התפקודי הקודם שהיה לו טרם המחלה.
שירות שיקום בבריאות הנפש נועד לסייע לאנשים להחלים מקשיי בעיות בריאות נפש לטווח הארוך. הטיפול נועד לאנשים המתקשים להתמודד עם חיי היומיום או להסתדר עם אנשים אחרים.
מטרת השיקום הנפשי היא לסייע למטופל להתמודד עם בעיות, להשיב את הביטחון העצמי שלו ולסייע לו לחיות באופן עצמאי ככל הניתן. צוות השיקום כולל פסיכיאטרים, אחיות, מרפאים בעיסוק, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.
מי זקוק לשירות שיקום נפשי?
בדרך כלל, הטיפול נועד למטופלים שאצלם בוצעה אבחנת סכיזופרניה, הפרעה סכיזואפקטיבית או הפרעה דו קוטבית. יחד עם זאת, רק אחד מתוך מאה אנשים שאובחנו עם סכיזופרניה, זקוקים לשיקום נפשי.
קשיים אופייניים כוללים בעיות עם ארגון ותכנון חיי היומיום, קושי לתכנן ולבצע למעשה את הפעולות המתוכננות; תסמיני מחלת נפש, כגון שמיעת קולות, המטרידים או מקשים על תקשורת עם אנשים אחרים; ניצול על ידי אחרים; התנהגות בצורה אותה אנשים אחרים מוצאים קשה או מאיימת, זה עלול להוביל למגע עם המשטרה או בתי משפט; ושימוש מזיק באלכוהול וסמים ללא מרשם.
הגורמים לקשיים הנפשיים עלולים לנבוע בגלל סיבות כגון תרופה שאינה עובדת מספיק טוב, והמחלה משפיעה על הריכוז, המוטיבציה והיכולת להתארגן; המטופל סובל גם מדיכאון וחרדה; הוא מתקשה בהתמודדות עם פעילות יומיומית כגון טיפול עצמי, ניהול תקציב, קניות, ובישול.
הסטיגמה של מחלת נפש עלולה להוות נטל נוסף על תהליך השיקום הנפשי. היא מקשה על מציאת עבודה, והשתכרות מהכנסה סבירה. יתכן שהמטופל יצטרך להתמודד עם יחסם של אנשים אחרים בנוסף להתמודדות עם ההתאוששות ממחלה נפשית קשה.
הצורך בקבלת שיקום נפשי. בדרך כלל, לאחר מספר שנים של בעיות בריאות הנפש, ומספר אשפוזים בבתי חולים, אדם זקוק לשירותי שיקום נפשי.
השיקום נדרש כאשר אדם אינו יכול להשתחרר ממחלקה מיוחדת לטיפול נפשי, אך אין זה סביר שמצבו ישתפר אם ימשיך לשהות שם; אם הוא עובר למיקום עם פחות תמיכה ופיקוח. זה יכול לקרות אם הוא עובר מטיפול מגורים לבית עצמאי בקהילה; או אם הוא יכול ליהנות מסביבה מובנית ותכניות טיפוליות אינטנסיביות הזמינים ביחידת שיקום נפשי.
מטרות שיקום נפשי
מטרות השיקום הנפשי הן להשיב את המטופל לתפקוד תקין והשבת יכולותיו הקוגנטיביות והשכליות כפי שהיו טרם המחלה. השיקום נועד לסייע למטופל ללמוד או ללמוד מחדש כישורי חיים; להשיב את הביטחון העצמי; להתמודד טוב יותר בלי עזרה משמעותית; להשיג את הדברים אותם המטופל רוצה, כמו לחיות בדירה משלו, למצוא עבודה או להקים משפחה; להרגיש עצמאי ונוח עם חייו.
אנשי מקצוע העובדים בשירותי שיקום נפשי תומכים במטופלים עם בעיותיהם המיוחדות. על מנת שהטיפול יהיה טוב יותר, הוא מותאם באופן אישי למטופל.
שירותי השיקום עובדים בדרך כלל באופן הטוב ביותר כאשר הם נמשכים במשך חודשים או שנים. השיקום הנפשי תומך במטופל עד שהוא חש בטוח יותר ומשפר את יכולותיו.
שמירת התקווה עשויה להיות קשה במהלך תקופות ארוכות אלו, וצוות המטפלים עושה כמיטב יכולתו על מת לסייע למטופל בתהליך זה.
הטיפולים והתמיכה המסופקים בשיקום נפשי
מגוון השירותים הניתנים למטופלים עם בעיות בריאות הנפש כוללים:
- טיפול תרופתי.
- טיפול בדיבור, למשל טיפול קוגנטיבי התנהגותי ועבודה פרטנית עם משפחות ומטפלים.
- הדרכה לגבי אורח חיים בריא, למשל תזונה, פעילות גופנית והפסקת עישון.
- סיוע בהפחתת או הפסקת שימוש בסמים ואלכוהול.
- תמיכה להתמודדות עם פעילויות יומיומיות כגון היגיינה אישית, כביסה וכישורי חיים נוספים מורכבים כגון ניהול תקציב, קניות ובישול.
- ככל שמצבו של המטופל משתפר, הוא יכול לבלות זמן רב יותר בקהילה. הוא יכול לתרגל פעילות גופנית מתונה, ללכת לקולנוע, ללמוד קורס, ללמוד מספר מיומנויות הקשורות לעבודה, או להתחיל לקבל עבודה.
- סיוע עם הטבות הביטוח הלאוי.
- לעיתים עצה משפטית.
שירות השיקום הנפשי נועד לסייע למטופל להשיב לעצמו את יכולותיו לחיות בקהילה, עם אותן ההזדמנויות כמו לכל אחד אחר. יחידת השיקום מספקת מרחב בטוח וביתי שבו המטופל חש בנוח, בטוח ומסוגל לקיים יחסים בטוחים עם אנשים אחרים.
ראו גם: