מטרת שיקום רצפת האגן או בשמו הלועזי שיקום אורוגוניטלי היא לטפל בנשים הסובלות מבעיות של בריחת שתן, דחיפות בעשיית צרכים, צניחת אברים וכאבים באגן.
נשים מכל הגילאים יכולות לקבל את הטיפול הזה, לרבות בזמן היריון או לאחר לידה. למותר לציין שגם גברים עלולים לסבול מבעיות ברצפת האגן, אולם, שכיחות התופעה בקרבם זניחה.
המונח רצפת האגן מתייחס למערכת שרירים, רקמות וכלי דם הממוקמים בתחתית האגן. תפקידיה לשמור את האברים במקום ובעצם למנוע את צניחתם דרך פתח הנרתיק, לעזור בתהליך ההתרוקנות וגם ביכולת להתאפק כשצריך וכדומה.
בין יתר הדברים היא מסייעת לייצוב עמוד השדרה המותני ועקב כך להוריד עומס מחוליות עמוד השדרה.
ליקויים במערכת
כאשר קיימים ליקויים במערכת רצפת האגן, התוצאות עלולות להיות לא נעימות במקרה הטוב וגרוע מזה כשהמצב חמור.
ההשלכות של מערכת לא תקינה הן, בין היתר, דליפת שתן בעת מאמץ או כשהשלפוחית מלאה, אי יכולת להתאפק מעשיית צרכים, בריחת גזים, צניחת אברי האגן, עצירות וכאבים בעת יחסי מין.
הסיבות לנזקים הנגרמים לרצפת האגן נובעות משילוב של מספר גורמים. הריונות, לידה, משקל יתר, יצירת לחץ בעת עשית הצרכים ועוד.
כל הסיבות הללו ואחרות גורמות ללחץ תוך בטני ועלולות להביא לליקויים במערכת רצפת האגן. בנוסף לכך יש לציין שגם גיל וגורמים תורשתיים משפיעם על חוזקה של המערכת ועל יכולת התפקוד שלה.
סימני אזהרה
נשים לאחר לידה עלולות שלא להבחין בכך שרצפת האגן שלהן ניזוקה ועקב כך להימנע מקבלת טיפול. חשיבות גדולה יש לעניין במיוחד בקרב נשים שנמצאות בשבועות הראשונים לאחר הלידה. להלן מספר סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה:
– דליפת שתן שהתחילה בתקופת ההיריון ונמשכת גם לאחר הלידה.
– מאמץ גופני או נשיאת משקל גוררים בעקבותיהם דליפת שתן.
– שיעול, עיטוש או צחוק מתפרץ גורמים לדליפת שתן.
– פעילויות גופניות כמו ריצה או משחק בכדור גורמות לדליפת שתן.
– אי יכולת להתאפק כשמתעורר הצורך בעשיית צרכים.
– פליטת גזים ללא שליטה.
– שאריות צואה על התחתונים.
– כאבים בעת קיום יחסי מין.
אישה המזהה את התופעות הללו בגופה חייבת לגשת לבדיקה בה יתברר אם היא סובלת מליקוי כלשהו ברצפת האגן. אבחון מאוחר של הבעיה יגרור אחריו החמרה במצב וסיכויי ריפוי פחות טובים מאשר במקרים שאובחנו בתחילת התהוותם וטופלו בהתאם.
תהליך השיקום
השיקום האורוגניטלי מתבצע באמצעות פיזיותרפיה. היא משלבת בתוכה טיפול התנהגותי ביחד עם דרכי התנהלות גופניים. הדבר יכול להיעשות באופן ידני או בעזרת מכשירים המשמשים לחיזוק והרפיית השרירים במקום.
חשיבות גדולה נודעת לדרך העבודה הנכונה עם שרירי רצפת הגן. כשם שביצוע תרגילים נכונים עשוי לחזק אותם, כך פעילות גופנית לא נכונה עלולה לגרום נזק.
הדרך הטובה ביותר היא שילוב של נשימה נכונה במקביל לביצוע הפעולות הנדרשות. גם להרפיה יש תפקיד חשוב ובמסגרת תכנית השיקום נלמדת הדרך הטובה ביותר לשלבה בזמן הנכון.
בהריון ולאחר הלידה
לרוב, הבעיות ברצפת האגן מתחילות במהלך ההיריון או לאחריו. עקב כך תהליך השיקום חייב להתחיל במהלך ששת השבועות שלאחר הלידה. זו התקופה שגוף האישה מתחיל להתאושש מהטראומה של הלידה והאברים מתחילים לחזור אט אט למקומם.
כחלק מתהליך השיקום תקבל האישה המלצות מה לא לעשות בזמן הזה. נשים רבות מעוניינות להסיר את הקילוגרמים המיותרים שהוסיפו עליהן בהריון ומתחילות להתאמן במרץ בחדרי כושר וכדומה. יש המבצעות פעילויות גופניות הכרוכות בנשיאת משאות כבדים או מאמץ רב.
הפיזיותרפיסטיות העוסקות בשיקום אורוגיניטלי ממליצות שלא לעשות אף אחד מהדברים שהובאו לעיל.
מאמץ פיזי בתקופה שלאחר הלידה מגביר את הסיכויים לכך שייגרם נזק לרצפת האגן. השבועות הללו מהווים תקופה רגישה ובמהלכם רצוי להימנע מכל מאמץ.
אולי יעניין אותך גם:
שיקום בקהילה – יתרונות רבים לו
שיקום נפשי לאחר הפלה – לעבד את החוויה בתנאים ובקצב שמתאימים לך