שיקום מקצועי הוא תכנית המספקת לאנשים עם מוגבלויות משאבי מקצוע, כולל השכלה, הכשרה במקום העבודה וגישה לטכנולוגיה מסייעת, הדרושה להשגת עצמאות.
מסגרת השיקום חיונית לסיוע לאנשים עם מוגבלות פיזית, חושית וקוגנטיבית המאפשרת למבוגרים פרודוקטיביים יכולת לנהל חיים עצמאיים.
מסגרת השיקום משמשת למגוון רחב של השבתה, מכשול או חסם לתעסוקה. על מנת לקבל את הזכאות הכללית לשיקום מקצועי, חייבים להתקיים תנאים של מוגבלות פיזית, מוגבלות למידה או מוגבלות נפשית הנתמכת באמצעות מסמכים רפואיים מרופא, פסיכולוג או מטפל בעל רישיון מקצועי.
הנכות חייבת להיות חמורה דיה עד כדי מניעת אדם ממציאת תעסוקה או קידום משביע רצון בתחום העבודה.
שיקום מקצועי להשגת מטרות עבודה
מרכז השיקום מספק מגוון נרחב של שירותים בהתאם למטרת העבודה וצרכי המטופל. שירותים אלו נעים מחיפוש עבודה, אימון לעבודה, סיוע בכישורי ראיון, סיוע בכתיבת קורות חיים, הערכות טכנולוגיה מסייעת, אימון מחשב, הדרכה מקצועית, הכוונה וייעוץ לעבודה.
שירותי שיקום מקצועי ניתנים בדרך כלל לטווח קצר. יחד עם זאת, ניתן ליהנות מהשירותים כל עוד המטופלים ממשיכים להתקדם לעבר מטרת העבודה. השירותים יכולים להינתן לטווח קצר של ארבעה חודשים ואף להימשך יותר. ברגע שהמטרה המקצועית מושגת, מסתיים השיקום המקצועי.
ביטוח לאומי ושיקום מקצועי
הביטוח הלאומי מכיר בשיקום מקצועי לכל אדם אשר נפגע מתאונה או סובל ממחלה, וזקוק להשתלבות מחודשת בשוק העבודה על מנת להשיב את תחושת הביטחון העצמי, החיוניות ושיפור החיים ברמה האישית, הכלכלית והחברתית. ההענקות הניתנות למבוטחים כוללות הקצבות לנכות מעבודה, נכות כללית, ותגמולים לנפגעי פיגועים, בהתאם לגיל ולמצב הנפשי והפיסי.
כשלב ראשון, מקבלים הזכאים הצעה ללמוד במסגרת מוסדות להשכלה גבוהה תוך קבלת דמי שיקום והקצבות נלוות שונות. עם תום הלימודים, מופנים הזכאים למקומות עבודה המתאימים להם, על פי היצע השוק. את התהליך מלווים עובדים סוציאליים מיומנים, תוך הסתייעות בגישות טיפוליות עדכניות להצעת מגוון שירותי ייעוץ ואבחון אותם הם מתאימים ברגישות רבה לרצונות האישיים וצרכי המטופלים.
מי זכאי לשיקום מקצועי?
אנשים הזכאים לשיקום מקצועי הם נפגעים אשר עומדים בקריטריונים הבאים:
דרגת נכות – המוסד לביטוח לאומי קבע להם דרגות נכות, על פי מסמכים רפואיים.
לקויי עבודה – עקב הליקויים מהם סובל המטופל, הוא אינו מסוגל להמשיך בעבודתו הקודמת, למצוא עבודה חלופית מתאימה, או שהוא זקוק להכשרה מקצועית חדשה על מנת לשוב לעבודתו הקודמת.
התאמה לשיקום מקצועי – פקיד השיקום קובע כי המטופל זכאי לשיקום מקצועי, והוא מסוגל לקחת חלק פעיל בתהליך, על מנת להשתלב מחדש בשוק העבודה.
פקיד השיקום מסייע למטופל לבחור את מסלול התעסוקה והלימודים המתאים לו, בהתאם למגבלותיו וכישוריו. במידת הצורך, יתקיים יעוץ עם פסיכולוגים, רופאים ומומחי שיקום נוספים, על מנת לסייע למטופל לשוב ולהשתלב בהקדם בשוק העבודה, והמטופל ילמד מקצוע אותו ניתן ללמוד תך פרק זמן מוגדר.