הניתוח הנפוץ ביותר לצניחת רצפת אגן הוא ניתוח תיקון, שהוא מונח רחב המשמש לתיאור תיקונים כירורגיים פשוטים של רצפת האגן.
באופן פרטני יותר, המונח מתייחס לתיקון הדופן הקדמית של הנרתיק, ותיקון אחורי מתייחס לתיקון הדופן האחורית של הנרתיק.
במצב של צניחת רחם, יש לבצע לעיתים כריתת רחם. אם אישה כבר עברה כריתת רחם, החלק העליון של הנרתיק ניתן להרמה ותמיכה. מנתחים מבצעים לעיתים קרובות יותר מתיקון אחד במקביל.
תיקון קדמי בנרתיק
זהו הליך כירורגי שמטרתו תיקון או חיזוק השכבות שנחלשו בין שלפוחית השתן והנרתיק, לשם הקלת תסמיני נרתיק בולט או רפוי, ושיפור תפקוד שלפוחית השתן, מבלי להפריע לתפקוד המיני. שיעורי הצלחת הליך זה נעים בין שבעים לתשעים אחוזים, אך קיים סיכוי שהצניחה עלולה לשוב בחלק אחר של דופן הנרתיק.
הניתוח עשוי להתבצע בהרדמה כללית או מקומית. קיימות שיטות רבות לבצע תיקון קדמי בנרתיק, אך השיטה הנפוצה היא ביצוע חתך לאורך מרכז הדופן הקדמית של הנרתיק, סמוך לנקודת הכניסה, וסיום בסמוך לחלק העליון של הנרתיק.
השכבות שנחלשו מתוקנות ונתפרות בסיום ההליך עם תפרים נספגים. לעיתים מוסר העור העודף מהנרתיק. במצב של צניחה חמורה, או אם מדובר בניתוח חוזר, המנתח משתמש בחומר חיזוק כגון רשת לחיזוק הדופן הקדמית של הנרתיק.
לאחר הניתוח
כשהמטופלת מתעוררת מההרדמה, היא מקבלת עירוי נוזלים, או שקטטר מוצב בשלפוחית השתן. לעיתים מתבצעת חבישה בתוך הנרתיק להפחתת דימום לתוך הרקמה. החבישה והקטטר מוסרים בתוך יממה עד יומיים לאחר הניתוח.
עם הסרת הקטטר, יש לפקח על כמות הנוזלים אותה מחזיקה השלפוחית, ולוודא שמבוצע ריקון מלא במהלך ההליכה לשירותים. בשני או שלושה ביקורים בשירותים, השתן נאסף ונמדד, ואז מוצב מכשיר קטן על הבטן, המשמש לבדיקה שהשלפוחית מרוקנת לחלוטין.
הריפוי אורך בסביבות שלושה חודשים, במהלכם על המטופלת להימנע מכל משימה העשויה להפעיל לחץ על אזור הניתוח, כגון הרמת משאות, פעילות מאומצת, פעילות גופנית נמרצת, שיעול ועצירות. ההיעדרות מהעבודה אורכת חודש וחצי, בהתאם לסוג הניתוח שבוצע.
ניתן לשוב לפעילות קלה בתוך שלושה שבועות עד חודש מהניתוח. יש להמתין חודש וחצי לפני קיום יחסי מין, אך לוח זמנים זה מותאם עם ההליך שבוצע, מעקב האשפוז והוראות הרופא. מומלץ להמתין לקבלת "אור ירוק" ממנו, ולוודא שהרקמות נרפאו יפה.
תיקון אחורי בנרתיק – צניחת הדופן האחורית של הנרתיק מתרחשת עקב חולשת רקמות המחלקות את הנרתיק מהחלק התחתון של המעי. מטרת הניתוח, אופן ביצועו, שיעורי הצלחתו וההנחיות לתקופת ההתאוששות, זהים לניתוח דופן קדמית בנרתיק.
הסרת רחם נרתיקית
זהו הליך המתבצע במצב של צניחת רחם, כשהרחם משתפלת לנרתיק ובמקרים מתקדמים יותר עלולה להרחיב מעבר לכניסה לנרתיק. הליך זה הוא הסרה כירורגית של הרחם דרך הנרתיק. שיעורי הצלחת הניתוח הם 85%, אך חלק מהנשים עשויות לפתח צניחה נוספת של הנרתיק בתוך מספר חודשים או אפילו מספר שנים.
הניתוח מבוצע תחת הרדמה כללית או הרדמת עמוד השדרה. להסרת הרחם, המנתח מבצע חתך בחלק העליון של הנרתיק סביב צוואר הרחם, ודוחף את המעי ושלפוחית השתן מהרחם, חותך את רקמות החיבור ומסיר את הרחם.
בסיום ההליך המנתח סוגר את החלק העליון של הנרתיק, ומוסיף תפרים נוספים התומכים בנרתיק. ההנחיות לתקופת ההתאוששות זהות להנחיות בניתוחי הנרתיק האחרים.
סיבוכים
בדומה לכל ניתוח, קיימים היבטי סיכונים וסיבוכים העשויים להתרחש. אלו כוללים:
- עצירות.
- כאבים במהלך קיום יחסי מין.
- פגיעה בשלפוחית השתן.
- פגיעה ברקטום.
- פגיעה בסוגרים
כאבים או חוסר נוחות באזור האגן הם תופעות לוואי נפוצות לאחר הניתוח, וחולפות כעבור שבוע או שבועיים. משככי כאבים פשוטים כגון אקמול מסייעים להקלת הכאבים.
קיים סיכון גבוה לפתח פקקת ורידים עמוקים לאחר הניתוח. הרופא יצייד את המטופלת בגרביים אלסטיות וייתן לה זריקה לשימוש יומי לדילול דם על מנת להפחית את הסיכון. ניתן אף לבצע תרגילים קטנים במיטה להפחתת הסיכון, כגון סיבוב הקרסוליים בתנועות מעגליות, וכיפוף ויישור הרגליים.
אולי יעניין אותך גם: