מפרק הקרסול הוא המפרק המחבר בין כף הרגל לבין השוק. מדובר במפרק סינוביאלי המסווג כמפרק ציר, האחראי לתווך בין עצם הערקום מחד לבין עצמות השוקה והשוקית מאידך. התנועות האפשריות של המפרק המתאפיין בטווחי התנועה הגדולים ביותר מבין כל מפרקי כף הרגל הן כפיפה גבית, כלומר תנועה לכיוון מעלה וכפיפה כפית, כלומר תנועה לכיוון מטה.
מפרק הקרסול הוא מפרק עוצמתי מאין כמוהו אך חרף זאת הוא נפגע בתכיפות גבוהה יותר בהשוואה למפרקים עיקריים אחרים בגוף. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שמעבר לכך שהוא נושא את משקל הגוף בכל צעד שאנו עושים, הרי שעליו להתאים את עצמו ללא הרף לצורות קרקע שונות וכן לקחת חלק מרכזי בהנעת הגוף. תשעים אחוז מסך הפגיעות הטראומטיות בקרסול הן מסוג נקע אך במקרים החמורים יותר ייתכן שבר בקרסול, המצריך לאחר ההחלמה תקופת שיקום.
ללמוד כיצד לדרוך מחדש
בשלב הראשוני של השיקום על המטפל להסביר למטופל כיצד עליו לדרוך על הרגל וללמד אותו כיצד להשתמש בצורה נכונה ויעילה בעזרי הליכה דוגמת קביים. יש לציין כי גם במקרים בהם המטופל יכול לדרוך על הרגל באופן מלא, הרי שלרוב הדריכה על הרגל תלווה בכאבים רבים וכתוצאה מכך עשויה להתפתח תבנית הליכה לא תקינה שלאורך זמן היא כמובן דבר בלתי רצוי.
השלב הראשון של הפיזיותרפיה
השלב הראשון במסגרת הטיפול הפיזיותרפי אמור למלא שלוש מטרות מרכזיות להלן:
- הפחתת מידת החומרה של הכאבים – הורדת מפלס הכאב באמצעות אלקטרותרפיה, הידרותרפיה, עיסוי, קירור האזור ועוד.
- הורדת הנפיחות המקומית בקרסול וברקמות הסובבות אותו – הנפיחות היא אחת מהגורמים לכאב כך שעל ידי הפחתת הנפיחות ניתן לטפל במקביל בכאב.
- שיפור טווח התנועה של הקרסול – טווח תנועה נורמלי ותקין חיוני לכל תפקודי היומיום של המטופל.
בשלב הראשון של הטיפול מילת המפתח צריכה להיות סבלנות. מדובר בשלב הכרוך בכאבים ובביצוע תרגילים שונים שוב ושוב באופן שעשוי להיות מתסכל לחלק מהמטופלים, אך ללא סיום השלב הראשון, לא ניתן להתקדם הלאה בתהליך השיקומי לשלב הביניים.
שלב הביניים של הטיפול
בשלב הביניים של הטיפול השיקומי קיימות כבר ארבע מטרות עיקריות להלן:
- הגעה לטווח תנועה נורמלי, הזהה לזה של הרגל הבריאה.
- שימור של טווח התנועה של המפרק.
- הליכה ללא קביים או אמצעי עזר אחרים.
- חיזוק השרירים של הגפה התחתונה.
בשלב הביניים של התהליך השיקומי מכינים את הגוף לחזור ולתפקד כמו שתפקד לפני השבר. שלב זה עשוי להימשך בין חודש לחודשיים. מאחר ובשלב הזה המטופל כבר לא אמור לסבול מכאבים, הרי שההתמקדות היא בעיקר בשיפור התפקוד של המפרק, שיפור ההליכה, שיפור העלייה והירידה במדרגות, שיפור חלוקת המשקל בין הרגליים ועוד.
השלב הסופי של תהליך השיקום
בשלב הסופי של תהליך השיקום המטרה היא להגיע לתפקוד אופטימאלי של הקרסול, כפי שהיה לפני השבר. בשלב הזה ייתכן כי ניתן יהיה לתרגל ריצה, תרגילים לשיפור שיווי המשקל, עמידה על רגל אחת ועוד. זמן ההחלמה הסופי יכול להגיע לחצי שנה אך במקרים מסוימים הטיפול יימשך זמן רב יותר, בתלות במידת ההיענות של המטופל לטיפול וביכולת ההתמדה שלו, בגילו, מצב בריאותו הכללי, חומרת השבר בקרסול ועוד.
החדשות הטובות הן שעל ידי התמדה בביצוע התרגילים ובהגעה לטיפולים, ניתן להשיב עטרה ליושנה וליהנות מחזרה מלאה לתפקוד, בדיוק כמו לפני השבר. כמו כן במסגרת התהליך השיקומי ניתן ללמד את המטופל כיצד להימנע משברים נוספים במפרק הקרסול בעתיד.