שיקום הדיבור לאחר פגיעות אפשריות

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

שיקום בדיבורשיקום הדיבור הוא תהליך שבו המטופל לומד כיצד להשתמש בצורה נכונה במיתרי הקול שלו וכיצד להפיק צלילים באופן הנכון והיעיל ביותר עבורו. התהליך השיקומי מתנהל בעזרת קלינאית תקשורת שתפקידה כולל אבחון מקור הבעיה, זיהוי האתגרים העומדים בפני המטופל והקניית כלים לתרגול של תרגילים שונים לשיפור השליטה בקול.

במקרים מסוימים ישולבו במסגרת ההליך הטיפולי מספר אנשי מקצוע נוספים לפי הצורך. כך למשל אם מדובר באדם קשיש שחווה פגיעה נוירולוגית, הרי שרוב הסיכויים שבמכלול הטיפולים ניתן יהיה למצוא גם טיפול נוירולוגי ולא אחת ישולב במערך המטפלים גם איש מקצוע מתחום הגרונטולוגיה. פגיעה ביכולת הדיבור עלולה להוביל לפגיעה חמורה ביותר באיכות החיים ולכן ישנה חשיבות עליונה לזהות את הבעיה בשלב כמה שיותר מוקדם ולגשת לטיפול סמוך ככל האפשר לקבלת האבחנה.

אילו גורמים יכולים להוביל לבעיות דיבור?

ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לפגיעה ביכולת הדיבור התקינה. להלן כמה מהם על קצה המזלג:

  • צרידות – שינויים חמורים בגוון הקול, בדגש על צרידות, יכולים לנבוע כתוצאה מיבלות על מיתרי הקול, בצקת על מיתרי הקול, גידול סרטני על מיתרי הקול, שימוש כרוני ולא נכון במיתרי הקול ועוד.
  • שיתוק של מיתרי הקול כתוצאה מבעיה נוירולוגית.
  • בעיות פוסט ניתוחיות – כל ניתוח באזור מיתרי הקול עלול להוביל לפגיעה במיתרי הקול לרבות ניתוח להסרת יבלות ממיתרי הקול, ניתוח להסרת דיסק צווארי ועוד.
  • פגיעה מוחית – פגיעה במרכזי הדיבור במוח יכולה להוביל לבעיות דיבור כשבין היתר בעיות אלו עלולות להתעורר לאחר אירוע מוחי, לאחר חבלת ראש, תאונת דרכים, ניתוח מוח ועוד.
  • בעיות הקשורות לנפש – רבים לא יודעים זאת, אך במקרים מסוימים בעיות הדיבור קשורות למצב נפשי או מצב פסיכיאטרי מסוים. במקרים האלו ייתכן מאוד שבמערך הטיפולים ישולבו אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש כמו לדוגמה פסיכיאטר או פסיכולוג.

כיצד ניתן לשקם את יכולת הדיבור?

בניגוד לתפיסה הרווחת בקרב הציבור הרחב לפיה שיקום הוא לימוד של יכולות מחדש, בדומה לאופן שבו ילד רוכש את מיומנויות השפה, כאן מדובר בהליך שונה בתכלית. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהידע הקשור לדיבור כבר נרכש וקיים, אך היכולת להשתמש בידע שנרכש לוקה בחסר. אם מדובר בבעיה הקשורה למיתרי הקול, הרי שניתן ללמד את המטופל באמצעות סדרה של תרגילים כיצד להשתמש בצורה נכונה יותר במיתרי הקול תוך שינוי של עוצמת הקול ובחירה של תדר קול אופטימאלי.

לעומת זאת אם מדובר בבעיה נוירולוגית מוחית, יש לייצר מחדש את האזורים הסמוכים למרכז המוחי הפגוע ולעודד אותם לקבל על עצמם תפקידים חדשים. רבים לא יודעים זאת, אבל במוח האנושי ישנם מספר אזורים הנמצאים כאילו בכוננות מתמדת למקרה שבו האזורים הראשיים ייפגעו. אזורים מוחיים שנפגעו כתוצאה מחוסר אספקת דם למשך זמן ממושך, לא ניתן לשקם. לפיכך במקרה הזה מטרת השיקום היא לעודד את הפעילות של האזורים שנמצאים כביכול במצב של סטנד ביי.

עובדות חשובות בנוגע לשיקום הדיבור לאחר פגיעות שונות

  • חשוב מאוד להתניע את התהליך כמה שיותר מוקדם שכן התחלה מוקדמת משפרת את התוצאות וההישגים.
  • חשוב להבין כי אף פעם לא ניתן להגיע למצב שבו המטופל נהנה מיכולת דיבור הזהה ליכולת שהייתה לו ערב הפגיעה. עם זאת, על ידי התמדה ונחישות ניתן להגיע תמיד לשיפור מסוים.
  • במקרים בהם הפגיעה חמורה במיוחד, ניתן במקום להתמקד ביכולת הדיבור, להשקיע את המאמצים בלימוד השימוש באביזרי עזר דוגמת לוחות תקשורת מסוגים שונים.

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה

פציעות ספורט הן, לצערנו, דבר נפוץ מאוד. למעשה ניתן לומר ללא חשש כי אין ספורטאי, חובב או מקצועי, שלא חווה או יחווה פציעת ספורט זו או אחרת במהלך הקריירה. חלק מהפציעות מתרחשות בהפתעה, כפגיעה אקוטית מסיבה זו או אחרת, ואחרות מתבססות עם הזמן לאחר תהליך שחיקה ממושך. לפעמים הפציעה משביתה אותנו לגמרי, ולפעמים היא מאוד ממוקדת וספציפית ויוצרת אי-נוחות וקושי אך לא השבתה מלאה מהאימונים. 

לקריאת המאמר »
כאב
כיצד להתמודד עם כאבי ראש כרוניים: מדריך מעמיק

כאב כרוני מוגדר ככאב מתמשך הנמשך יותר מ-12 שבועות. זה יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל מצבים בריאותיים בסיסיים, פציעות או אפילו מתח. כאבי ראש כרוניים, במיוחד, יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והתפקוד היומיומי של האדם.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!