לשבת, לעמוד, ללכת, לרוץ, לקפוץ אלו פעולות בסיסיות שמרבית בני האדם לומדים כבר בשנים הראשונות לחייהם. אך מה עם אילו שנמנע מהם לבצע פעולות בסיסיות אלו?
דוגמאות לכך יש אין ספור לצערנו – ילודה עם מחלות מולדות, פציעות עקב תאונות דרכים, פציעה במהלך שירותם הצבאי, סיבוכים גופנים עקב מחלות קשות, קטיעות גפיים, חבלות גופניות ועוד.
מטרת שיקום באופן כללי ושיקום אורתופדי בפרט, היא לטפל ולשקם ככל שניתן באנשים אלו אשר אינם מסוגלים לבצע את אותם פעולות שכולנו למדנו כבר בגיל הינקות.
כל זאת, על מנת לסייע לאותם מטופלים ללמוד כיצד להשתלב בחברה, לחזור לפעילות יומיומית, למשפחה, לתחביבים ולעבודה.
מהו שיקום אורתופדי?
באופן כללי תחום האורתופדיה הינו תחום ברפואה אשר עוסק במגוון נרחב של מחלות מולדות או נרכשות, פגיעות, חבלות וטראומות של מערכת העצמות והשרירים בגוף האדם.
להלן מספר מחלות, הפרעות, ליקויים הפוגעים במערכת העצמות, המפרקים והשרירים, שלרוב זקוקים לשיקום אורתופדי:
- שברים בעצמות
- מחלות זיהומיות ודלקות של העצמות והשרירים, אחת הדוגמאות הנפוצות היא דלקת פרקים.
- גידולים סרטניים
- מחלות ובעיות הגורמות להפרעות בהליכה, יציבה ועמידה, קטיעות גפיים.
- מחלות ניורולוגיות אשר פוגעות בתפקוד מערכת העצמות והשרירים, לדוגמא מחלת ניוון שרירים, טרשת נפוצה.
- מומים מולדים שונים, מחלת פרתס (מחלה הנגרמת עקב נזק למפרק הירך בילדים עקב איבוד זמני של אספקת הדם לאזור)
- איחוי ו\או ריבוי אצבעות, גדילת יתר או תת גדילה
- מחלות אורתופדיות של הברך, השוק, מפרק הירך, כפות הרגליים והידיים
- סיבוכים שונים עקב חבלות וטראומה.
- סיבוכים זיהומים אשר פוגעים בין היתר בתפקוד מערכת העצמות והשרירים
- עיוותים ואי שיווין במערכת העצמות
- תסמונות מולדות או נרכשות
- מחלות אנדוקריניות ומטבוליות אשר פוגעות בתפקוד התקין בין היתר גם של מערכת העצמות והשרירים.
- פציעות ספורט ועוד
כמובן שהרשימה כאן הינה חלקית וישנם מצבים נוספים שתהליך שיקום מאוד מסייע למי שמזדקק לו.
מטרת השיקום
מטרת השיקום האורתופדי הינו לסייע ולשקם ככל שניתן לאדם הסובל מפגיעה בערכת האורתופדית, בכדי שיכול ללמוד כיצד להתרגל למצבו המולד או החדש ויכול לקיים חיים נורמטיביים ולהסתגל לחיי היומיום המאתגרים, עבודה, משפחה וחברה.
במדינת ישראל קיימים מספר בתי חולים שיקומים בהם קיימות מחלקות לשיקום אורתופדי. מחלקת שיקום אורתופדי עובדת עם צוות רב מקצועי ורב תחומי.
מרבית המטופלים המגיעים לשיקום אורתופדי זקוקים למערך טיפולי שלם בכדי ללמוד לחזור לחיי היומיום, מערך הכולל בין היתר, סוגים שונים של טיפולים, הן פיזיולוגים והן טיפולים נפשיים, פסיכולוגים ומשפחתיים.
במרבית המחלקות קיים גם צוות רפואי הן שיקומי והן כירורגי, אחיות, פיזיותרפיסטים, עובדת סוציאליות, פסיכולוגים, מרפאות בעיסוק ועוד מומים בתחומים השונים, במטרה לשקם את האדם ומשפחתו.
לדאבוננו הרב, במדיניתו כמות פצועי תאונות הדרכים, תאונות צבאיות ופיגועים הולכת וגדלה עם חלוף השנים, ורבים מאוד מפצועים אלו זקוקים בין היתר לשיקום אורתופדי ארוך, ממושך ומקצועי.
המטרה המרכזית של כל הצוות המשקם, היא לסייע למטופל לחזור לתפקוד אופטימאלי תוך כדי התחשבות בכל היבטי החיים.
הטראומה העלולה להיגרם לאדם עקב קטיעת גפה, עיוות ואי שיווין בגופו אינה רק פיזית אלא גם נפשית.
הצורך להתמודד עם אתגרי היומיום והמציאות החדשה, ללמוד לשבת, לעמוד, ללכת מחדש, ללמוד להשתמש בפרוטזות ותתובות, להתמודד בחיי היומיום עם גפיים מעוותות או עם מחלות שונות אשר רק באופן זמני גורמות לליקוים בתפקוד.
בנוסף, המצב החדש עלול לגרום להתקפי חרדה, פוסט טראומה ודיכאון ולכן במרבית המחלקות לשיקום אורתופדי, קיים בין היתר מערך שיקום פסיכולוגי אשר מציע תוכניות טיפוליות פסיכו-תרפויטיות שונות, כגון: טיפול תמיכתי, טיפול התנהגותי קוגניטיבי (CBT), טיפולים קבוצתיים ומשפחתיים, אשר בנוסף לטיפולים הפיזיים יסייעו לאדם להתמודד באופן רגשי ונפשי עם המציאות החדשה.