ליקויי שמיעה, עשויים להיגרם מסיבות שונות. לעיתים, ליקויי השמיעה הם ברי תיקון אך ישנם ליקויים בלתי הפיכים. כיום, בשל הקדמה והתפתחות הרפואה ניתן להקל ולמצוא לכך טיפולים יעילים עד לשיקום שמיעה כירורגי.
השמיעה מאפיינת את תהליך קליטת הצלילים שעוברים באמצעות האוזן החיצונית. התהליך כולל את הגברתם ועיבודם לתנודות באוזן התיכונה והולכת תנודות אלה לאוזן הפנימית, דמוית השבלול המלאה בנוזל הנע בהתאם לתדירות הצללים והקולות המתקבלים. זהו בעצם גובה גלי הקול, תדירויות ועוצמות, משפיעות על האופן של תנועת הנוזל באוזן. גם הגירוי שהוא מקבל בתאי השיער באוזן הפנימית שמעבירים גם גירויים עצביים באמצעות מידע אקוסטי, ישירות למוח
אובדן שמיעה מגיע לרוב בצורת דרגות, מה שעשוי לגרום לירידה בסף השמיעה ועשוי לבוא לידי ביטוי בתופעות שמראות על ירידתה או אובדנה המוחלט. אחת המחלות הקשות ביותר בתחום השמיעה, הינה מחלת כולסטאטומה. זוהי אחת המחלות החמורות ביותר בתחום השמיעה הפוגעת באוזן התיכונה. מדובר על דלקת חריפה וחוזרת, נקרב בעור התוף ושקיעתו. המשותף למי שחולה במחלה זו, הוא הנטייה הפיזיולוגית הלא תקינה לאוורור לקוי של חלל האוזן התיכונה.
טיפול במחלת אוזניים כרונית כולסטאטומה
בגלל שכולסטאטומה היא מחלה עיקשת, יש לטפל בה רק באמצעות ניתוח. נטיית המחלה לחזור היא גבוהה. בגלל שעור התוף שוקע, רק באמצעות התערבות כירורגית, ניתן יהיה לפתור את הבעיה. מטרת הטיפול בכולסטאטומה, הינו להשיג באמצעות כמות ניתוחים קטנה ככל שניתן, אוזן שתהיה נקייה מזיהום נשנה, כך שתהיה לה שמיעה טובה. טיפולים אלה הם באמצעות שיקום כירורגי או טכנולוגי או אפילו שילוב בין שניהם.
אחד מהפיתוחים הביוטכנולוגיים בתחום ניתוחי שיקום שמיעה כירורגי , הינו שתל השבלול. זהו האמצעי היחידי במינו, שמסוגל לשקם פגיעה בחוש השמיעה. השתל, הינו אקוסטי-חשמלי שיש לו מגע עם העולם החיצון לבין סיבי עצב השמע ומיועד לסובלים מירידת שמיעה עצבית תחושתית חמורה ומכשירי השמיעה שכבר ניסו, אינם עוזרים. שתל זה, מורכב מחלק פנימי שמושתל בניתוח באוזן הפנימית ובעצם הטמפורלית וכן מחלק חיצוני נוסף, אותו מרכיב המושתל מחוץ לגופו.
ניתוח ההשתלה של שתל השבלול
ניתוח של השתלת שתל השבלול באוזן, הינו ניתוח מורכב ומצריך צוות של רופא אף אוזן גרון, רנטגנולוגים ועוד. לפני ההלטה בדבר ניתוח השתלת שתל השבלול, שי לערוך בדיקות שמיעה והערכת המצב השמיעתי- והשפתי ע"י קלינאי תקשורת. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית ונמשך כ-3 שעות.
במהלך הניתוח, הכירורג יבצע חתך אובאלי מאחורי אפרכסת האוזן ומגיע לאזור החלון העגול. הוא יחדיר את השתל והאלקטרודה הסלילית. באמצעות מערכת ממוחשבת, ניתן יהיה לוודא, כי התפקוד של האוזן יעיל. משך האשפוז, יהיה כמה ימים, אך תיתכנה תופעות לוואי כמו בכל ניתוחי האוזניים.
כיצד משפיע הניתוח של השתלת השבלול לאחר החלמת המנותח?
צלילים שנקלטים באמצעות מיקרופון, מועברים למעבד הדיבור שמעבד את המידע הקולי למידע הדיגיטלי, כך שהוא משדר אותו דסקית השידור שמוצמדת. ממקדד הדסקית שמשדרת משם את המידע הדיגיטלי למתאם. חודש לאחר ביצוע ההשתלה, במערכת הפנימית של השבלול מוכנה לשידור וניתן יהיה להתקדם לשב של שיקום השמיעה.
יש לציין, כי היכולת של השמיעה בקרב המושתלים, יכולה להיות ברמות שונות, כמו למשל, שיפור בזיהוי הדיבור, הבנה וביצוע הדיבור, אך לא ניתן לדעת מראש את גודל ההצלחה, כי אם שיקום הדיבור, יוכל להגדיל את מידת השמיעה. המושתל, לאחר החלמתו, יהיה חייב להיות בתכנית אינטנסיבית לשיקום השמיעה. יהיה מעקב אחר המושתל על מנת להבטיח תועלת מקסימאלית מהשתל.
עוד בנושא: