לתהליך שיקום זכאי כל אדם אשר עבר אירוע שפגע בבריאותו וביכולת התפקוד שלו. לשיקום בבית יתרונות רבים וחשוב להכיר את שירותי השיקום שניתן לקבל בבית ואת הזכויות המגיעות למשתקם.
מטרת השיקום היא לשפר את מצב בריאותו של המטופל ככל שניתן והוא מהווה שלב חשוב בתהליך הריפוי. במקרים רבים עדיף למטופל לחזור לביתו מהר ככל שניתן ולסביבה המוכרת מתוך הבנה כי הדבר עשוי להקל עליו מבחינה נפשית וחברתית.
חלופה אמיתית
בישראל, מדי שנה, עשרות אלפי אנשים נזקקים לשיקום ורבים מהם יכולים לעבור את התהליך בביתם. שיקום בבית הופך להיות פתרון מומלץ ומוכר על ידי קופות החולים ומשרד הבריאות כחלופה לאשפוז במוסד שיקומי. שיקום בבית חוסך את ההמתנה הארוכה למיטת אשפוז בבית החולים או במוסד השיקומי וניתן להתחיל בתהליך השיקום בתוך 24 שעות.
סביבה מוכרת ומוגנת
המסגרת הקרובה והמוכרת מסייעת רבות למטופל, חולה אשר עבר ניתוח רוצה, ברוב המקרים, לחזור במהירות האפשרית לביתו והמוטיבציה שלו לתהליך השיקום גדלה כאשר הוא נמצא בביתו. מבחינה פסיכולוגית החזרה לבית יוצרת תחושה שהחיים לא נגמרו והאמונה בטיפולים גדלה כמו גם המחשבה כי הוא יחזור לחיים נורמליים. כאשר חולה נמצא בבית החולים הוא מצוי בחוסר וודאות וחשש כבדים. הסיוע של קרובי המשפחה חוסך בזבוז כסף וזמן על נסיעות ומאפשר השגחה קרובה וצמודה אשר אינה יוצרת איום או חשש מצד המטופל.
מטופלים אשר עברו שיקום בבית משתפים בדבר היתרונות הרבים אשר גילו. אל האפשרות לאשפוז בבית ניתן להגיע דרך העובדת הסוציאלית בחלק מהמקרים והרצון של רבים מהמטופלים להשתקם בביתם נובע מתחושת נוחות בסביבה הטבעית אשר מקרבת אותם לחיים רגילים.
תחושת ביטחון ללא הסתגלות
לאחר שיקום במוסד החזרה לבית נעשית בליווי של אנשי מקצוע בהם רופא, אחות, פיזיותרפיסט ועובדת סוציאלית משום שהמעבר ממוסד שיקומי לבית עלול ליצור חוסר ביטחון וקשיי הסתגלות, לעומת זאת כאשר התהליך מתחיל בבית, אין צורך בהסתגלות למעבר ומתאפשרת השתלבות מהירה בחזרה לשגרה. השהייה בבית מאפשרת להתאים למטופל תכנית טיפול ייעודית בהתאם לצרכיו האישיים במרחב הביתי.
המטופלים נהנים מזמינות מיידית של אנשי המקצוע גם בביתם וידיעה זו מעניקה להם ביטחון ומסירה את החשש להישאר ללא סיוע בשעת הצורך. לעתים הטיפול הרפואי בבית דווקא מהיר יותר בהשוואה למוסד השיקומי.
למי מתאים שיקום בבית?
השיקום בבית מתאים למטופלים אשר עברו אירוע אשר מחייב שיקום ואשר עומדים במספר תנאים המאפשרים שהות מחוץ למוסד הרפואי. על החולה להיות במצב יציב ומבחינה תפקודית יש לוודא כי הסביבה הביתית מתאימה ומאפשרת לו לתפקד ולחיות בהשגחה של בן משפחה קרוב.
בקרב חלק מהחולים השהייה במוסד מחזקת בהם את הביטחון נוכח העובדה כי הם רואים מטופלים אחרים במצבים דומים אשר מחלימים, גם כאשר המטופל נזקק לטיפול המשלב ציוד כבד וטכנולוגיה מתקדמת הוא יופנה לשיקום מוסדי.
כיצד ניתן לקבל את השירות?
השירות ניתן בכל רחבי הארץ ללא עלות במסגרת הביטוח של רוב קופות החולים, כמו כן השירות ניתן גם במסגרות פרטיות. הרפואה הקהילתית צוברת תאוצה בשנים האחרונות כאשר חלקה מתבצעת על ידי קופות החולים וחלקה על ידי ארגונים שונים וגורמים מקצועיים בהם:
- מכוני שיקום רב מקצועיים למשתקמים ניידים.
- יחידות לטיפול בית למי שמרותק לבית.
- אשפוז יום שיקומי בבית החולים באזור.
סוגי השיקום הניתנים בבית כוללים:
- שיקום נוירולוגי בעקבות פגיעת ראש או אירוע מוחי, מחלות ניווניות ועוד.
- שיקום אורתופדי לאחר ירידה תפקודית כתוצאה ממחלה מורכבת ולאחר ניתוח.
- שיקום יכולת הבליעה.
- שיקום מערכת הנשימה.
היחידה לטיפולי בית של קופות החולים מעניקות טיפול רב תחומי. היחידה מגיעה לביתו של המשתקם אשר מעריך את מצבו התפקודי והרפואי של המטופל. הצוות הרפואי בונה תכנית טיפולית וממשיך במעקב אחר תוצאותיה. במקביל לטיפול, המשתקם ממשיך בפיקוח, טיפול ומעקב של המרפאה אליה הוא שייך.
אולי יעניין אותך גם:
פיזיותרפיה אונליין: אפשר וכדאי להמשיך את השיקום גם בזמן הקורונה