שינויים פיזיולוגיים ותפקיד רצפת האגן

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

שינויים פיזיולוגיים בתפקוד רצפת האגןרצפת האגן היא חלק מהגוף עליו אישה נותנת את דעתה לעיתים נדירות בלבד, כלומר, עד שהיא נתקלת בבעיה הקשורה אליה, כגון בריחת שתן או כאבי גב תחתון. רצפת האגן מעורבת בתפקודי חיים בסיסיים רבים ומגוונים כגון עיכול, חיסול פסולת מהגוף, רבייה, נשימה ואיזון.

תפקוד בריא של רצפת האגן מקדם בריאות משופרת בכל האיברים האלו. שרירי רצפת האגן ועבודה מתואמת עם מערכות השרירים מאפשרת תמיכה בירכיים ובגב התחתון.

הרגלי תנועה ורצפת האגן

חלק מהרגלי התנועה של נשים קלים להבחנה וכוללים יד ימנית דומיננטית או עין דומיננטית. הרגלים מסוימים אינם כה ברורים, כגון האופן בו אישה מעדיפה ללכת. יחד עם זאת, ניתן לראות השפעת רגל סימטרית על פי המראה האחיד של כפות הרגליים.

גם רצפת האגן מושפעת מהרגלים, למרות שתנועתה עדינה. מודעות לאסימטריה ברצפת האגן מתחילה כשמתפתחות בעיות בשמירה על הסוגרים, איזון, או קימה מכיסא. כשנשים מפתחות את היכולת לחוש את רצפת האגן, הן משפרות את האופן בו הן משתמשות בה.

רצפת האגן עשויה לפתח חולשה בהיבט אחד, למשל בצד ימין או בחזית. החולשה עשויה לנבוע עקב לידה, הזדקנות, גיל מעבר, טראומה נפשית או גופנית, מתח חוזר ונשנה, קשיי נשימה, כאבים במקום אחר בגוף, או פעילות גופנית מוגזמת.

כשאישה מעוניינת לשפר את תפקוד רצפת האגן, עליה ללמוד שיטות לכווץ ולהרפות באופן מאוזן ושווה יותר. כך ניתן לשמור על בריאות וחוזק משופרים של רצפת האגן, תוך שימוש בכל חלקיה בתיאום עם כל הגוף.

רוב הנשים יחוו שיפור בתוך מספר שבועות של תרגול מודעות גוף מלאה ועדינה באמצעות שיעורי תנועה. התנועות הן שיטה מדעית לסיוע לשרירים להקל על התפקוד המלא של רצפת האגן. גישה זו שונה מתרגילי קיגל המסורתיים הדורשים בידוד שרירי רצפת האגן.

אנטומיה ופיזיולוגיה

ניתן להבין כיצד רצפת האגן מתפקדת, באמצעות למידת האנטומיה הבסיסית והפיזיולוגיה של אזור זה. רצפת האגן טמונה בגוף כמו "ערסל" גמיש, ותומכת בחלק התחתון של האגן. לנשים יש שלושה פתחים בשכבה זו, והיא מורכבת משרירים, רצועות ורקמות חיבור אחרות.

מערכת תומכת זו של רקמות רכות, מחוברת במקומות שונים לעצמות האגן ומעניקה לו את הצורה המפותלת, לרבות עצם העצה. רצפת האגן היא מערכת דינאמית, כלומר, כשהיא בריאה, היא מגיבה על צרכי הגוף המשתנים. כל מה שאישה עושה ומרגישה, משנה את המתח באזור זה.

רצפת האגן יכולה להיות חזקה, רגועה וגמישה, וכל הרמות השונות של התפקוד שלה, עשויות להשתנות בקיצוניות כתוצאה משינויים קיצוניים בגוף. שרירים, רקמות חיבור ורצועות בגוף עובדים כולם יחד לשמירת חוזק רצפת האגן.

תפקיד רצפת האגן ותפקוד הגוף

שרירי רצפת האגן מתפקדים באופנים שונים לביצוע פעילויות שונות. הם תומכים בירכיים וברגליים בפעולות כגו איזון, הליכה, ריקוד ורכיבה על אופניים. הם מסייעים לשמירת התאפקות ושליטה על השתן והמעיים באמצעות כיווץ כשלא ניתן להגיע לשירותים, והרגעה כשמגיעה העת.

על מנת שתינוק יוכל להיוולד, רצפת האגן של האם נרגעת ואף נמתחת. שרירי רצפת האגן תומכים באיברים הפנימיים של הגוף ומעורבים באופן משמעותי גם עם תפקוד ובריאות מינית.

תפקיד רצפת האגן מתואם עם שרירים אחרים בגוף. למעשה, קיים קשר הדוק בין תנועת רצפת האגן ותנועת הסרעפת. כשאישה פשוט נחה ונושמת, הסרעפת נעה בעדינות מעלה ומטה, כמו גם רצפת האגן במענה לקצב הנשימה.

ניתן לשנות את הנשימה ולשלוט על תנועת הסרעפת, בהתאם לתגובה לרגשות, צרכי פעילות גופנית, מתח או כל סוג פעילות. המודעות מתאפשרת באמצעות תרגילי תנועת נשימה לשיפור תפקוד רצפת האגן.

יחסי תפקוד הדדיים נוספים ומיוחדים בין שרירי הגוף לבין רצפת האגן הם קשורים לשרירי הירך הפנימית, הישבן, הבטן התחתונה, והשרירים המסובבים את הירך החוצה. שרירים אלו נקראים שרירי עזר, והם מתואמים לסיוע לתפקוד יעיל יותר של רצפת האגן. המודעות לתרגילי תנועה ושימוש בשרירים אלו מסייעים לשיפור תפקוד רצפת האגן.

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה

פציעות ספורט הן, לצערנו, דבר נפוץ מאוד. למעשה ניתן לומר ללא חשש כי אין ספורטאי, חובב או מקצועי, שלא חווה או יחווה פציעת ספורט זו או אחרת במהלך הקריירה. חלק מהפציעות מתרחשות בהפתעה, כפגיעה אקוטית מסיבה זו או אחרת, ואחרות מתבססות עם הזמן לאחר תהליך שחיקה ממושך. לפעמים הפציעה משביתה אותנו לגמרי, ולפעמים היא מאוד ממוקדת וספציפית ויוצרת אי-נוחות וקושי אך לא השבתה מלאה מהאימונים. 

לקריאת המאמר »
כאב
כיצד להתמודד עם כאבי ראש כרוניים: מדריך מעמיק

כאב כרוני מוגדר ככאב מתמשך הנמשך יותר מ-12 שבועות. זה יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל מצבים בריאותיים בסיסיים, פציעות או אפילו מתח. כאבי ראש כרוניים, במיוחד, יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והתפקוד היומיומי של האדם.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!