ההתמקדות העיקרית של ריפוי בעיסוק בהקשר של שיקום היא לטפל בליקויי הגפיים העליונים, כגון הכתף, המרפק, הזרוע, כף היד והיד.
85% ממטפלי ידיים מוסמכים, הם אנשי מקצוע מתחום הריפוי בעיסוק, אך במרפאת ידיים מיוחדת, מרפאה כללית לשיקום או הגדרת טיפול מיוחדת, תפקיד ריפוי בעיסוק בשיקום גפיים עליונות הוא להשיב למטופל יכולת משמעותית לתפקד בפעילויות יומיום.
ריפוי בעיסוק הוא מקצוע הוליסטי מבוסס ראיות מדעיות, הדוגל בגישת הריפוי בעיסוק בתקופת שיקום לטיפול בפציעות גפיים עליונות – צוואר, כתפיים, ראש, גב עליון ועוד, תוך התייחסות למכלול השלם של המטופל, וצרכיו התפקודיים בכל סביבות חייו. מרפא בעיסוק עובד אף בשיתוף פעולה הדוק עם מנתחים או רופאים מטפלים, להבטחת התוצאות הטיפוליות הטובות ביותר.
הערכת לריפוי בעיסוק
הערכות ריפוי בעיסוק כוללות גישה מקיפה המתמקדת במטופל. מרפא בעיסוק מעריך את יכולת תפקוד השרירים ועמוד השדרה, מבחינת כוח שרירים וטווח תנועה, כמו גם יכולות חושים, תפקוד, תפיסה סביבתית, בריאות כלי דם, עור, ורקמות חיבור, ומתחשב בהיסטוריה הרפואית הרלוונטית.
מרפא בעיסוק מזהה אף גורמים פסיכולוגיים וסביבתיים אחרים אשר עשויים להשפיע על תוצאות תכנית השיקום. עם הערכת מכלול הנתונים, הוא מרכיב תכנית טיפול ריפוי בעיסוק, הכוללת תפקידי סיעוד ופעילויות פנאי, על מנת להבטיח טיפול שיקום מקיף המספק תוצאות מוחשיות ומציאותיות כגון שיבה לעבודה או חיים בטוחים בבית.
טיפול ריפוי בעיסוק נועד לספק למטופל יכולת לבצע את הפעולות הבאות, כחלק מתכנית מקיפה של טיפול שיקום:
- פעילויות טיפוליות.
- טיפולי ספורט.
- טיפול לעיצוב יישור והכשרת המטופל ליציבה נכונה.
- שינוי סביבת הבית, העבודה, הלימודים או פעילויות הפנאי.
- חינוך מחדש ליכולת חושית.
- טיפול בצלקות.
- טיפול בכאבים.
- שיקום יכולת העבודה.
- הדרכה בפעילויות יומיומיות והפעלת מכשירים מסייעים.
- חינוך להתנהלות בטוחה לאחר ניתוח או פציעה, לרבות במקרה של אובדן חושי.
שיקום בסביבת העבודה
שיקום במקום העבודה, או שיקום מקצועי, פירושו לסייע למטופל הסובל ממצב בריאותי מסוים לשוב לעבודה או להתחיל לעבוד, ולתפקד היטב בחיי היום יום.
מרפא בעיסוק מסייע למטופל בתקופת שיקום בהיבטים הבאים:
- הערכת סביבת העבודה.
- הערכת התפקיד בעבודה.
- הערכת היכולת להשלים את פעילויות העבודה, ומציאת שיטות לסייע במידת הצורך.
- מציאת שיטות להתנהלות בעבודה למרות המצב הרפואי.
- הכשרה נוספת לתפקוד מקסימאלי.
- מציאת שיטות להתמודדות עם בעיות כגון אפליה ודעות קדומות.
- חינוך מעסיקים לסיוע עובד לאחר תהליך שיקום לשוב לעבודה, והגברת המודעות למצבו.
- מעקב אחר ההתקדמות.
שיקום פנאי
ריפוי בעיסוק לשיקום יכולות תפקוד מכסה אף את כל פעילויות הפנאי המהנות, כגון פיתוח תחביב או יכולת השתתפות באירועים חברתיים. הטיפול מונע מהמטופל לחוש מבודד בשל מצבו, ומשפר את איכות חייו. בעוד שהמטופל מסגל את היכולת בתקופת השיקום לטפל בעצמו ולעבוד, הוא לומד אף לקחת חלק בפעילויות כיף החיוניות לשיפור מצבו הרגשי.
מרפא בעיסוק דן עם המטופל לגבי הפעילויות הגורמות לו להנאה, ומוצא שיטות מעשיות שלא תמיד נראות מובנות מאליהן, כך שהוא יכול להמשיך בפעילויות אלו. לדוגמא, אם המטופל מעוניין לצאת לקניות אך מתעייף, המטפל מציע לו הליכון גלגלים עם מושב וסל. אם המטופל נהנה מגינון אך סבור שזוהי משימה מורכבת, המטפל מזהה שיטות קלות יותר לביצוע משימות אלו, באמצעות טכניקות שונות והתאמת כלי גינון מיוחדים.
יתרונות ריפוי בעיסוק בתקופת השיקום
יתרונות טיפול זה מאפשרות למטופל להשיג יכולת לתפקד בפעילויות יומיומיות שגרתיות ומורכבות. מקצוע הריפוי בעיסוק נושא מרכיב חינוכי משמעותי בפיתוח פתולוגיה פסיכו סוציאלית. מרפא בעיסוק הוא איש מקצוע מיומן בהערכת צרכים פסיכולוגיים ורגשיים של מטופלים, והוא מאפשר להם לשנות את הגישה הטיפולית כך שיוכלו לעמוד בהוראות תוכנית השיקום ולהשיג את התוצאה הטובה ביותר האפשרית.
באמצעות ניתוח פעילות, מרפא בעיסוק מעניק מענה לכל עדיפויות המטופל, בשילוב עם שינויי פעילות ושיטות מפצות להקלת ביצועים ברמה הגדולה ביותר של עצמאות. המטופל לומד למעשה לתפקד מבראשית, כשהוא מתקדם בכל צעד של תהליך השיקום.
העצמאות המושגת מעודדת אינטגרציה של הגפיים העליונות בהקדם האפשרי, ובכך מתקדם המסע לקראת השגת יכולת תפקוד מקסימאלית. ריפוי בעיסוק מסייע למטופל לקבל את המרב מהחיים, כך שהוא מסוגל להשלים פעילויות יומיומיות ולתפקד היטב בתחומים אחרים בחייו, הנכללים בתכנית השיקום שלו.
ראו גם: