תפקוד לקוי של רצפת האגן מתבטא בפעילות חריגה של שרירי רצפת האגן. המצב עלול להשפיע על תפקוד המעיים, השתן ואיבר המין. באשר לפעולת מעיים, שרירי רצפת האגן חשובים לשמירת השליטה על פעולת המעיים והשגת תפקוד יעיל שלהם.
אם שרירי רצפת האגן רגועים מדי, עלולה להיגרם בריחת צואה או צניחת פי הטבעת. אם שרירים אלו אינם מצליחים להירגע, המצב עלול להוביל לקושי בהשגת פעולת מעיים. אלו הן הפרעות נפוצות בקרב נשים.
מספר היבטים עשויים לגרום לבעיות בתפקוד רצפת האגן, כולל הריון, לידה וגינאלית, טראומה לרצפת האגן, השמנה, ניתוחים לרצפת האגן או טיפולי הקרנות וקשיים לטווח הארוך עם פעולת מעיים סדירה כולל עצירות או שלשול.
סימנים ותסמינים – הפרעה בתפקוד רצפת האגן עשויה לגרום למגוון תסמינים במערכת העיכול, כולל בריחת צואה, צניחת פי הטבעת, עצירות, נפיחות, כאב בטן או התכווצויות בבטן, תחושה שאינה מלאה של התרוקנות המעיים, צורך בזירוז פעולת מעיים אך חוסר יכולת להשלים את הפעולה, שינוי בתנוחה להשגת עשיית צרכים או צורך להניח את האצבע על פי הטבעת או הנרתיק על מנת לסייע עם פעולת מעיים.
כיצד מאבחנים הפרעה בתפקוד רצפת האגן?
תפקוד לקוי של רצפת האגן מאובחן לאחר בדיקה רקטאלית או בדיקת אגן בנוסף לבדיקות מיוחדות במרכז רפואי המתמחה ברצפת האגן. בדיקה זו כוללת מנומטריה, אלקטרומיוגרפיה, ובדיקת תנועת שרירי רצפת האגן במהלך פעולת מעיים.
מנומטריה משמשת להערכת כוח שרירי רצפת האגן. הבדיקה מתבצעת באמצעות הצבת צינור קטן עם חיישני לחץ על פי הטבעת. אלקטרומיוגרפיה משמשת להערכת תיאום עצבי שרירי רצפת האגן. הבדיקה מתבצעת באמצעות הצבת ספוגית קטנה בפי הטבעת או באמצעות אלקטרודה קטנה המעוררת את עצבי שרירי רצפת האגן.
תנועת שרירי רצפת האגן בפעולת מעיים מתבצעת באמצעות הצבת כמות קטנה של בריום לפי הטבעת והתבוננות על תנועת שרירי רצפת האגן, כשהבריום מציף את הרקטום.
כיצד מטפלים בהפרעה בתפקוד רצפת האגן?
לאחר הגדרת ההפרעה בתפקוד רצפת האגן, רופא גסטרואנטרולוג מרכיב תכנית טיפול מותאמת אישית. בהתאם לנדרש, מגוון טיפולים זמינים וכוללים תרופות לשינוי עקבי של תנועת הצואה כגון משלשלים או תרופות נגד שלשול, תרופות להרפיית שרירים, ותרופות לשיפור תפקוד העצבים, כגון תרופות נוגדות דיכאון טריציקליות או תרופות לספיגה מחדש של מעכבי סרוטונין.
טיפול ביופידבק מכשיר את שרירי רצפת האגן, כך שהם פועלים בצורה מתואמת אופטימאלית. התערבויות אפשריות נוספות כוללות זריקות בוטוקס, גירוי עמוד השדרה באמצעות מכשיר מיוחד, או הפניה לכירורג המתמחה במעי הגס ופי הטבעת אם נדרש צורך בניתוח.
יש להתייעץ עם גסטרואנטרולוג במצב של דימום רקטאלי, ירידה במשקל, צורך להחדיר אצבע לפי הטבעת או הנרתיק על מנת להשג פעולת מעיים, או כשפעולות מעיים חריגות מתרחשות לטווח הארוך.