גורמים לבעיות רצפת האגן

שיקום זה לא משחק! בחרו נכון – המרכז לשיקום!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

גורמים לבעיות רצפת האגןרצפת האגן היא מקלעת רחבה של שרירים, רצועות ורקמות דמויות גיליון המשתרעות מעצם הערווה בקדמת הגוף אל בסיס עמוד השדרה בחלק האחורי. היא תומכת בשלפוחית השתן, המעי הרגיז והרחם, ומעניקה שליטה על ריקון השלפוחית.

חולשת רצפת האגן מקשה על סחיטת השרירים הסוגרים בתחתית שלפוחית השתן שתפקידם מניעת בריחת שתן. כשהמעיים, שלפוחית השתן והרחם אינם נתמכים היטב, הם מובילים לתחושת כבדות ובעיות שונות, ומצבים בריאותיים שונים עלולים להתפתח.

רצפת האגן חלשה משפיעה גם על שרירי הנרתיק, והבעיות עלולות להתבטא במין פחות מספק, ופחות תחושת רגישות בנרתיק. על מנת לשמור היטב למשך שארית החיים על רצפת האגן, יש להבין את הגורמים המובילים לבעיות באזור חשוב זה.

הקשר הגנטי לבעיות ברצפת האגן

לשם הבנת הגנטיקה של הפרעות ברצפת האגן, חוקרים זיהו 32 משפחות שכללו לפחות שני קרובות משפחה המושפעות מההפרעות. הליקויים התגלו ברחם, בשלפוחית השתן או בצניחת איברים באגן שבלטו באופן חריג בשל רקמות תומכות נחלשות.

החוקרים בדקו את ה-DNA של שבעים נשים שקיבלו טיפולי ניתוחים לבעיות בינוניות עד חמורות ברצפת האגן. הבדיקה הגנטית הצביעה על ראיות משמעותיות כי גנים הממוקמים באזור הגנום, הנקראים כרומוזום 9q21 עשויים לעבור בתורשה בקרב נשים קרובות משפחה הסובלות מבעיות ברצפת האגן.

איך משפיע הריון על רצפת האגן?

הריון מפעיל לחץ רב על שרירי רצפת האגן, ועשוי לגרום לחולשה לפני הלידה. החולשה עשויה להתפתח בשלב מוקדם של ההיריון, בשבוע ה-12. עצירות היא תופעה נפוצה במהלך ההיריון ועשויה להפעיל מתח נוסף על רצפת האגן.

חשוב ללמוד כיצד להרגיע את רצפת האגן ולהדק את השרירים כדי להגן על ראש התינוק במהלך הלידה. מיילדות מאמינות כי רצפת אגן רגועה במהלך הלידה יכולה לסייע במניעת קריעה או חיתוך הנרתיק. בנוסף, אם השרירים אינם רגועים כראוי, הם מתעייפים מהר יותר.

יש להקפיד על תרגילים לרצפת האגן במהלך ההיריון, כמו גם על שתיית מספיק נוזלים. אם צעדים אלו אינם מסייעים, מומלץ לקבל הפנייה לפיזיותרפיסט המתמחה בבריאות האישה ובעיות רצפת האגן.

איך משפיעה לידה על רצפת האגן?

הריון עשוי להחליש את רצפת האגן, גם אם אישה אינה עוברת לידה וגינאלית, במהלך הצירים והלידה רצפת האגן נמתחת על מנת לאפשר לראש התינוק לעבור מהבטן דרך הנרתיק, בתהליך העלול לגרום לשטפי דם, נפיחות וכאב.

העצבים המתחברים לשרירי רצפת האגן נמתחים גם הם וגורמים לאזור שבין הנרתיק ופי הטבעת להיפצע, מה שמקשה יותר על תפקוד השרירים.

רצפת האגן עשויה להימתח יותר מדי במהלך הלידה, כשמתרחשים מצבים בהם האישה דוחפת החוצה את התינוק במשך זמן רב; בלידת תינוק במשקל גדול; במצב של קרע חמור; ובלידת מלקחיים.

לאחר הלידה רצפת האגן עשויה להרגיש כבדה או כאילו יש משהו בולט בין הרגליים. זהו סימן לכך שיש להאט את קצב הפעילות, לנוח מעט, ולא לעמוד על הרגליים במשך זמן רב מדי. מומלץ לשכב יותר במקום לשבת, על מנת להסיר את הלחץ מהנקבים.

צניחה נרתיקית בשל הרמת משאות

הרמת משאות כבדים עלולה להיות מסוכנת לנשים ובחלק מהמקרים מובילה לצניחת רחם, המכונה לעיתים צניחה נרתיקית. המצב גורם לכאב במהלך קיום יחסי מין, כמו גם קשיים במתן שתן. על מנת להימנע ממצב זה, יש ללמוד כיצד לשאת בבטחה משאות כבדים, ולקבל את אישור הרופא טרם תכנון כל פעילות גופנית הכוללת הרמת משקולות.

הרמת משאות כבדים לעיתים תכופות מובילה לעיתים להיחלשות שרירים הממוקמים ברצפת האגן. תפקיד שרירים אלו הוא לתמוך היטב ברחם, ומשאות כבדים עלולים לגרום לרחם להחליק מטה לנרתיק. התסמינים כוללים תחושה כבדה או משיכת האגן, דליפת שתן, כאבי גב או תחושת גוף הנשמט לנרתיק. במקרים חמורים נגרמים כיבים.

רצפת האגן ולחץ בטני

שרירי רצפת האגן מהווים את הבסיס של קבוצת שרירים המכונים "ליבה", העובדים עם הבטן העמוקה, שרירי הגב ושרירי הנשימה, על מנת לתמוך בעמוד השדרה לשליטה על הלחץ התוך בטני. תרגילי בטן מאומצים מדי מובילים ללחץ פנימי ולשינויים בבטן. לדוגמא, הרמת משקולות מגבירה אל הלחץ הפנימי, וכאשר המשקל מונח, הלחץ חוזר למצב רגיל.

במצב אידיאלי, הסדרת הלחץ התוך בטני מתרחשת באופן אוטומטי. לדוגמא, בהרמת משקולות, שרירי הליבה עובדים יחד היטב ומרימים את שרירי רצפת האגן, שרירי הבטן והגב, למשיכה ותמיכה בעמוד השדרה, תוך כדי נשימה ונשיפה תקינה. בתרחיש זה, שרירי רצפת האגן מעניקים מענה הולם לגידול בלחץ הבטן.

אם כל שרירי הליבה, כולל רצפת האגן, נחלשים או נפגעים, פעולה אוטומטית מתואמת זו עשויה להשתנות. במצב זה, ביצוע תרגילים המגבירים את הלחץ התוך בטני מעמיסים על רצפת האגן ומחלישים אותה.

כאשר מצב זה מתרחש במהלך אימון לטווח הארוך, עשוי להיגרם נזק לאברי האגן, המוביל לאובדן שליטה בשלפוחית השתן או המעי, או לצניחת איברים באגן. אם הבעיה כבר קיימת, התסמינים עשויים להחמיר.

שרירי רצפת האגן צריכים להיות גמישים כדי לעבוד כחלק משרירי הליבה. כלומר, עליהם להיות מסוגלים להירגע, כמו גם להתחזק, אך פעילות גופנית שגויה קבועה עלולה לגרום לשרירים להיתפס ולהתקשות.

קשיות שרירי רצפת האגן מתקיימת עם חולשת שרירים ותורמת לבעיות כגון דחיפות דליפת שתן. בעיות קשורות אחרות הן הידוק שרירי רצפת האגן המוביל לכאבי אגן, כאבים במהלך משקל וקשיים בריקון השלפוחית.

 

אולי יעניין אותך גם:

כיצד לאושש ולשקם את רצפת האגן לאחר הפלה?

מרכז השיקום

מרכז השיקום מתמחה במתן מידע בתחום השיקום, כל מה שרציתם לדעת על שיקום במקום אחד. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה:
ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה
לאחר פציעה? כך תחזרו לפעילות גופנית מלאה

פציעות ספורט הן, לצערנו, דבר נפוץ מאוד. למעשה ניתן לומר ללא חשש כי אין ספורטאי, חובב או מקצועי, שלא חווה או יחווה פציעת ספורט זו או אחרת במהלך הקריירה. חלק מהפציעות מתרחשות בהפתעה, כפגיעה אקוטית מסיבה זו או אחרת, ואחרות מתבססות עם הזמן לאחר תהליך שחיקה ממושך. לפעמים הפציעה משביתה אותנו לגמרי, ולפעמים היא מאוד ממוקדת וספציפית ויוצרת אי-נוחות וקושי אך לא השבתה מלאה מהאימונים. 

לקריאת המאמר »
כאב
כיצד להתמודד עם כאבי ראש כרוניים: מדריך מעמיק

כאב כרוני מוגדר ככאב מתמשך הנמשך יותר מ-12 שבועות. זה יכול להיגרם ממגוון גורמים, כולל מצבים בריאותיים בסיסיים, פציעות או אפילו מתח. כאבי ראש כרוניים, במיוחד, יכולים להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים והתפקוד היומיומי של האדם.

לקריאת המאמר »
072-3341191
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!