טיפול באמנות ככלי שיקומי מהווה שיטה בפסיכותרפיה בה נעשה שימוש בטכניקות של אמנות חזותית כגון ציור, פיסול וצילום בשילוב טכניקות מעולם הפסיכולוגיה ותאוריות בנוגע לתהליכי יצירה ולמאפיינים של חומרי האמנות והשימוש בהם.
הטיפול באמנות משתייך למקצועות בריאות הנפש והוא מופנה לקהל יעד רחב. טיפול באמנות מהווה כלי במחלקות בבתי החולים השיקומיים באמצעות סדנאות תוך התמקדות בפיתוח יצירתיות.
טיפול באמנות
מטפלים באמנות מסייעים להתמודדות עם מצבי מתח וחוויות טראומטיות במטרה לשפר את התפקוד הקוגניטיבי, מערכות יחסים ואיכות החיים. הטיפול מסיח את דעתו של המטופל ממחשבותיו ומתחושות שליליות ובכך מקל על קשיים נפשיים וגופניים.
המטופל מתרחק מהבעיה, מהקשיים או מהמחלה ומגלה את רגשותיו ואת נקודות החוזק והחולשה שלו. יחד עם המטפל הפעילות מאפשרת מציאת פתרונות וכוחות להמשך ההתמודדות עם תהליך השיקום ועם החיים בהמשך.
אמצעים חזותיים ותובנות עמוקות
הטיפול באמנות דומה לכל טיפול פסיכותרפי אחר ומטרתו שיפור ושימור הבריאות ואיכות החיים באמצעות הבעה ויצירה שאינן מילוליות. הטיפול באמצעים חזותיים נותן מענה לקשיים רגשיים, התפתחותיים, חברתיים, קוגניטיביים ופיזיים.
מטפל באמנות יכול ללוות את המטופל בתהליך השיקום תוך זיהוי המחשבות והרגשות אותן מביע המטופל ביצירה ולהבין את משמעותן. בכך המטופל יכול לקבל תובנות לגבי היצירה ולפתח הבנה מעמיקה לגבי עצמו והתמודדות עם הסביבה וקשיי ההחלמה.
ההכרה באמנות כתהליך מרפא
הגישה העומדת מאחורי האמנות ככלי שיקום מבוססת על ההכרה כי אמנות היא תהליך מרפא אשר מעלה מסקנות ותובנות טיפוליות מתוך התת מודע ומאפשר עיבוד שלהן, היצירה היא דרך לביטוי עצמי אמיתי של האדם. הקשר הנוצר בין המדריך או המטפל למטופל הופך לתקשורת של ממש כאשר האמנות והיצירה מהווים אמצעי להעברת מסרים.
היצירה מהווה אובייקט שלישי המקל על התקשורת ויוצר שינוי בתודעה מתוך העלאת תכנים עמוקים. ההשתקעות בעולם שאינו המציאות הפנימית של המטופל יוצרת אמון ומאפשרת שחרור של תחושות שונות מה שמקל על ההתמודדות הפנימית הקשה.
הקניית תחושת אמון וביטחון
אחד מיעדי תהליך השיקום הוא חיזוק תחושת ביטחון, הפעילות באמנות מעניקה אפשרות למטופלים להשמיע את קולם כאשר השימוש בחומר מקל על יצירת הקשר עם הסביבה.
האמנות היא כלי אשר מנטרל את הצורך לשימוש במילים אשר לעתים קרובות מקשה על המטופל ומאפשר למטפל להיכנס לעולמו של המטופל בצורה אמינה תוך יצירת קשר אותנטי. היצירה מסמלת את הקשר בין העולם הפנימי לבין המציאות.
מעקב אחר רצף ההתפתחות הטיפולי
תהליכי השיקום באמצעות אמנות עושים שימוש בחומרים ויצירות כגון סרטים, קלטות, ציורים ופסלים אשר מכילות את התכנים המרכזיים העולים במהלך הטיפול. היצירות נשמרות אצל המטפל, אולם הן בבעלותו הבלעדית של המטופל. לשמירת היצירות יש ערך טיפולי רב אשר מאפשר לראות את רצף ההתפתחות בטיפול מתוך התבוננות בתוצרים.
"חברים לרפואה"
מתנדבים המסייעים לחולים בתהליכי השיקום בהם ציירים מנוסים, סטודנטים לפסיכולוגיה, בנות שירות ועוד מגיעים באופן קבוע בבתי החולים במחלקות השיקומיות והופכים את חדרי האוכל לסדנאות ציור כאשר מאושפזי המוסדות הרפואיים מצפים להם בכיליון עיניים ובכמיהה.
אחד הארגונים אשר הוקם לסייע למצבים שיקומיים הוא "חברים לרפואה" אשר מקיים את המיזם "מציירים למחלקות השיקום" כאשר המכחול והצבע הופכים לכלים המסייעים בתהליך המורכב.